Audi će opozvati 850.000 vozila zbog dizelskih emisija

Audi će opozvati 850.000 vozila zbog dizelskih emisija

Ugledni news-portal koji prati automobilsku industriju, Automotive News Europe, jučer je objavio kako Audi AG planira pozvati vlasnike čak 850.000 dizelskim motorima pokretanih automobila u servisne radionice, a kako bi se napravio update softvera koji nadzire štetne emisije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovaj je potez, navodi ANE, tvrtka iz Ingolstadta pokrenula ne bi li se izbjegla potencijalna zabrana korištenja velikog broja automobila, a sve u svjetlu skandala oko štetnih emisija koji Grupu Volkswagen potresa već dulje vrijeme. Također, uz audijeva vozila, poziv je upućen i vlasnicima porscheovih te volkswagenovih automobila koje pokreću isti 6 i 8-cilindrični motori.

Pri tome je zanimljivo da se ovaj opoziv odnosi na vozila čiji motori zadovoljavaju standarde emisije ispušnih plinova Euro 5 i Euro 6, premda su na početku afere Dieselgate u Volkswagenu tvrdili da se priča ne odnosi na Euro 6 motore.

Konkretni plan za update softvera koji kontrolira emisije štetnih plinova bit će predstavljen početkom kolovoza, navodi Automobile News Europe, a ovim će se zahvatom omogućiti 20-postotno smanjenje emisija dušičnih oksida. Ukupni trošak opoziva iznosti će oko 2 milijarde Eura.

YouTube MP3 - Hotmail
1