Audi Aicon – vizija luksuzne, autonomne i električno pokretane limuzine

Audi Aicon – vizija luksuzne, autonomne i električno pokretane limuzine

Audi je na frankfurtskom auto salonu predstavi konceptni model Aicon koji u osnovi predstavlja viziju luksuznog automobila budućnosti, odnosno vozila koje uz luksuz svojim putnicima mora ponuditi autonomnu vožnju pete razine, visoku razinu sigurnosti te tih, ekonomičan i ekološki osviješten pogonski sklop, kao i cijeli niz naprednih tehnoloških rješenja.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Aicon bi donekle mogli nazvati i robotskim taksijem s obzirom da nema upravljača i papučica. Dimenzije ovog automobila iznose popriličnih 5444 x 2100 mm x 1506 mm, a tu je i međuosovinski razmak od 3470 mm, što je 240 mm duže od produljene izvedbe modela A8. Dizajn je futuristički, no i dalje prepoznatljiv audijev, a posebno se ističu 26-colni kotači, nova maska koju bi trebali vidjeti na sljedećoj generaciji audijevih električnih noviteta, a tu je i obilno LED osvjetljenje.

Točnije, Aicon nema klasična prednja ili stražnja svjetla, već je veliki dio vanjskih površina pretvoren u digitalne površine putem kojih se mogu prikazivati najrazličitije poruke, animacije, grafike i sl, a moguće je projicirati razne poruke i na samu prometnicu.

U prostranu unutrašnjost se može smjestiti četvoro putnika u 2+2 rasporedu sjedenja. Izostanak B krovnog nosača omogućuje lagan ulazak u vozilo, kao i prednja sprijeda i stražnja otraga ovješena vrata. Prostora u unutar kabine ima više no dovoljno, a tu su i prednji i stražnji prtljažnik ukupne zapremine 660 l. Bogati i napredni infotainment nudi razne mogućnosti zabave, povezivanja, ambijentalnog osvjetljenja i sl.

Aicon pokreću četiri električna motora po jedan na svakom kotaču ukupne snage 260 kW, odnosno 353 KS i najvećeg okretnog momenta od 550 Nm. Autonomija ovog vozila će iznositi između 700 i 800 km pri brzinama od 130 km/h, a baterije će se putem brzog punjača moći napuniti do 80% za oko 30 minuta. Napredno rješenje automatski podesivog ovjesa jamči vrhunsku udobnost i stabilnost vozila u svim situacijama.

Dakako, Aicon je samo studija te ne postoje nikakvi planovi za proizvodnju, no pojedini elementi bi mogli uskoro pronaći svoj put do serijskih vozila.

Podijeli:
1