Audi A8 u superluksuznoj izvedbi Horch

Audi A8 u superluksuznoj izvedbi Horch

Audijevi skromni počeci sežu u vrijeme kraja devetnaestog stoljeća, odnosno 1899. kada je August Horch, bivši zaposlenik Karla Benza, osnovao novu kompaniju A. Horch & Cie. Pet godina kasnije osnovano je dioničko društvo August Horch & Cie. Motorwagenwerke AG. Zbog neslaganja s pojedinim vodećim ljudima tvrtke koju je osnovao, Horch odlazi i 1909. osniva novi August Horch Automobilwerke GmbH.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

S obzirom da nije bio vlasnik naziva Horch, morao je svojoj novoj tvrtki nakon sudske presude dati novo ime, a na prijedlog sina jednog od poslovnih partnera izabrao je Audi. Točnije, svoje prezime Horch je preveo na latinski jezik. Riječ audi je imperativ od audire (na hrvatskom čuti), što i znači “Čuj!” ili na njemačkom “Horch!”

Horch i Audi su se 1932. ujedinili s DKW-om i Wandererom nakon čega je nastao Auto Union GmbH, kojeg je 1965. kupila Grupa Volkswagen. Ostalo je povijest.

Sada dolazi vijest kako Audi planira revitalizirati naziv Horch i to za superluksuznu izvedbu modela A8 L. Drugim riječima, Horch bi trebao biti audijev odgovor na Maybach, a ova verzija će na tržište navodno stići za dvije do tri godine, odnosno za planirani mid-life facelift ovog modela.

Izvedbu Horch bi karakterizirala još bogatija oprema te jedinstveni elementi vanjskog i unutrašnjeg dizajna (oznake Horch, ukrasni detalji, jedinstveni naplaci…). Značajnu posebnost bi činila i ugradnja 6,0-litrenog W12 bi-turbo motora koji trenutno nije dostupan u modelima A8 i A8 L.

Na kraju dodajmo kako bi, za razliku od Mercedesa koji će izvedbu Maybach ponuditi i s drugim modelima pored S klase, izvedba Horch bila isključivo vezana uz A8.

Podijeli:
1