Aston Martin – Vanquish Vision i AM-RB 003 najavljuju uzbudljive novitete

Aston Martin – Vanquish Vision i AM-RB 003 najavljuju uzbudljive novitete

Aston Martin je u Ženevi predstavio dva vrlo atraktivna konceptna modela koja najavljuju skori dolazak produkcijskih automobila sa središnje smještenim motorima. Prvi je Vanquish Vision, a drugi AM-RB 003.

Aston Martin Vanquish Vision je najava automobila koji će revitalizirati poznato astonovo ime i biti izravna konkurencija McLarenu 720S i ferrarijevom modelu F8 Tributo. Produkcijski Vanquish će biti prvi serijski astonov superautomobil sa središnje smještenim motorom, a u astonovoj će se ponudi smjestiti ispod modela Valkyrie i vozila koje najavljuje studija AM-RB 003.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovaj će se automobil temeljiti na aluminijskoj šasiji, za razliku od Valkyrie i 003 kojima će osnova biti skuplja karbonska monocoque šasija. Od ostalih tehničkih detalja za sada je poznato samo da će ga pokretati novi turbo V6 motor koji će biti dio hibridnog sustava u modelu 003. Za očekivati je da će Vanquish isto imati neki oblik elektrifikacije pogonskog sklopa ili će spomenuti V6 biti opremljen s dva turbopunjača kako bi parirao modelima 720S i F8 Tributo.

Vizualno ovaj se automobil uvelike naslanja na Valkyrie, a još je više tako s modelom AM-RB 003 čiji se razvoj do sada vodio pod oznakom Project 003. Podsjetimo, ovaj je model također plod suradnje Aston Martina i Red Bull Advanced Technologiesa, kao i model Valkyrie iza kojeg će i stići na tržište kao treći astonov super automobil sa središnje smještenim motorom.

Kako smo već rekli temeljit će se na karbonskom monocoqueu, s karbonskom karoserijom i pokretat će ga hibridni pogonski sklop čiju će osnovu činiti novi turbo V6 motor. Također, ovaj će se automobil moći pohvaliti da je razvijen i proizveden uz upotrebu F1 tehnologije, a sve u cilju postizanja vrhunskih voznih svojstava. Tome će služiti i sustavi aktivne aerodinamike, aktivni ovjes i sl.

Ipak, u odnosu na Valkyrie, ovaj će automobil biti nešto praktičniji za cestovnu upotrebu. Primjerice, imat će veću ponudu prostora unutar kabine, prostora za ostavu iza sjedala, vrata koja otvaraju lakši pristup kabini i sl.

Na kraju dodajmo da će ovaj moel biti proizveden u ograničenoj seriji od 500 primjeraka. Prve isporuke se očekuju krajem 2021. Novi Vanquish se može očekivati tijekom 2020.

Podijeli:
1