Aston Martin s modelom Valkyrie ide na Le Mans

Aston Martin s modelom Valkyrie ide na Le Mans

Aston Martinov napredni bolid Valkyrie ispunit će svoj izvorni cilj kada, 2025. godine, trkaći prototip zasnovan na njemu uđe u konkurenciju za pobjedu na utrci 24 sata Le Mansa

Nakon natjecanja u nekoliko trkaćih GT klasa, od hiperatuomobila do klase GT4, pa i u Formuli 1, Aston Martin najavljuje da će se od 2025. godine pridružiti konkurentima u još jednoj klasi utrka. Bit će to FIA World Endurance Championship, natjecanje u utrkama izdržljivosti koje uključuje i legendarnu utrku 24 sata Le Mansa. U tome će im pomoći projekt na koji su utrošili mnogo novca i vremena, hiperautomobil Valkyrie.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Povrh toga, najavljeno je da će prerađeni trkaći prototip Valkyriea u barem jednom primjerku startati na svim utrkama serije IMSA WeatherTech SportsCar Championships, što znači da će 2025. godine taj model sudjelovati na tri najprestižnija automobilistička natjecanja na svijetu: 24 sata Le Mansa, Rolex 24 u Daytoni te na 12 sati Sebringa.

Trkaći bolid Valkyrie Hypercar bit će zasnovan na šasiji, koju su izradili u suradnji s Adrianom Neweyem, ali će imati ugrađen posebno prerađeni Cosworthov 6,5-litreni atmosferski V12 motor. On u standardnoj izvedbi proizvodi više od 1.000 KS i okreće se brzinama do 11.000 okretaja u minuti. Za potrebe utrka bit će usklađen sa zahtjevima klase Hypercar te dorađen kako bi izdržao dugotrajne napore za spomenuta natjecanja. Kao model Valkyrie AMR Pro, trkaći model neće imati baterijski hibridni sustav (s Rimčevom tehnologijom), koju ima cestovni Valkyrie.

Britanska kompanija ovime najavljuje da će 2025. godine ozbiljno napasti ukupnu pobjedu na Le Mansu i postati jedan od najvažnijih proizvođača trkaćih automobila u širokoj lepezi tipova i kategorija.

YouTube MP3 - Hotmail
1