Aston Martin bi mogao lansirati električni sportski model

Aston Martin bi mogao lansirati električni sportski model

Aston Martin radi punom parom te je pred njim nekoliko značajnih skorašnjih premijera i potpuna obnova ponude, no Andy Palmer, astonov šef, već sada najavljuje mogućnost lansiranja električno pokretanog sportskog automobila koji bi bio konkurencija budućem teslinom Roadsteru. Palmer kaže bi on svakako bio za električni pogon jer plug-in hibridi jednostavno “nemaju smisla.”

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Palmer nije ulazio u detalje, no upitan o mogućnosti razvoja i prodaje električnog vozila manjeg i bržeg od modela Vantage odgovorio je kako je takav scenarij moguć. Palmer ocjenjuje kako se previše pažnje poklanja baterijama jer je pred električnim vozilima još nekoliko značajnih zahtjeva na kojima treba poraditi, a upravo se na tim područjima Aston već sada može pohvaliti odličnim rezultatima.

Točnije, radi se masi i aerodinamičnim svojstvima automobila. Astonova trenutna iskustva na tim područjima mu daju određenu prednost pred nekim drugim proizvođačima pa će bi električni Aston Martin u bliskoj budućnosti svakako imao smisla.

S druge strane, smisla nemaju plug-in hibridi. Palmer ih vidi kao preteške i prekompleksne te je spremniji odmah potrošiti novac na “konačni” cilj, odnosno električno pokretno vozilo koje bi se na tržištu moglo pojaviti u prvoj polovici sljedećeg desetljeća. Unatoč lošem mišljenju o PHEV-ovima Aston namjerava kupcima ponuditi tzv. blage hibride koji će koristiti 48V tehnologiju.

Na kraju dodajmo kako je Aston Martin u prošloj godini prodao 5117 vozila, što je prvi put nakon 2008. da je prebačena brojka od 5000 primjeraka. U ovoj godini očekivanja su još i veća s obzirom da će krenuti proizvodnja novog Vantagea kojem će se pridružiti zamjena za trenutni Vanquish.

Podijeli:
1