Aston Martin DBS GT Zagato – brutalna ljepota

Aston Martin DBS GT Zagato – brutalna ljepota

Aston Martin je na ovogodišnjem ženevskom auto salonu početkom mjeseca predstavio dva vrlo atraktivna konceptna modela koja najavljuju skori dolazak produkcijskih automobila. Prvi je Vanquish Vision, a drugi AM-RB 003. No, to nije sve što je Aston Martin spremio za ovu godinu.

Naime, iz Astona su upravo objavljene skice dva posebna modela ograničene serijske proizvodnje od kojih će prvi nositi oznaku DBS GT Zagato. Radi se o automobilu s kojim će talijanska dizajnerska kuća obilježiti svoj stoti rođendan, a obje strane će njime obilježiti 60 godina međusobne suradnje.

DBS GT Zagato će biti proizveden u svega 19 primjeraka. U osnovi je riječ o modelu DBS Superleggera s novom karoserijom, a hoće li biti i kakvih tehničkih novosti za sada nije poznato. Podsjetimo, Superleggeru pokreće 5,2-litreni V12 snage 725 KS i najvećeg okretnog momenta od 900 Nm. Ovaj je motor uparen s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem i vozilo do 100 km/h ubrzava za 3,4 sekunde, dok mu najveća brzina iznosi 340 km/h.

Vizualne novosti uključuju karakteristični tzv. double-bubble krov. Tu je i velika maska motora, dugački poklopac motora, široko i zaobljeno vjetrobransko staklo, mišićavi lukove blatobrana, nova svjetla te jedinstveni kotače.

Za ovaj model će biti potrebno izdvojiti oko 7 milijuna eura (prije davanja). Astronomska cijena je donekle opravdana kada se u obzir uzme činjenica da će se DBS GT Zagato prodavati zajedno s retro modelom DB4 GT Zagato Continuation. Ovaj dio ekskluzivnog para će također biti proizveden u 19 primjeraka. Pokretat će ga redni 6-cilindrični motor snage 380 KS uparen sa 4-stupanjskim ručnim mjenjačem te pogonom na stražnje kotače.

Proizvodnja modela DBS GT Zagato će biti povjerena astonovim pogonima u Gaydonu, a prvi primjerci će na tržište stići krajem sljedeće godine. Isporuke modela DB4 GT Zagato Continuation će krenuti krajem ove godine.

Podijeli:
1