Aston Martin AM-RB 001 s cosworthovim 6,5-litrenim V12

Aston Martin AM-RB 001 s cosworthovim 6,5-litrenim V12

Već smo vas izvještavali o novom hiperautomobilu koji će biti plod suradnje Aston Martina i Red Bulla, odnosno o modelu AM-RB 001, a sada doznajemo da će svoj obol ovom vozilu dati Cosworth, Ricardo i Multimatic.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Da, kao da ih je samo nebo spojilo, a tu je još nekoliko dobavljača vrijednih spomena. Naime, hrvatski Rimac Automobili su zaduženi za lake baterije koje će biti dio hibridnog pogonskog sustava ovog automobila. Bosch će osigurati ECU te sustave poput ESP-a i sl, a za kočnice će biti zaduženi Alcon i Surface Transforms, dok će LED prednja i stražnje svjetla stići od britanskog Wipaca.

No, vratimo se prvo spomenutima i recimo kako je službeno potvrđeno da će se AM-RB 001 temeljiti na multimaticovom MonoCell prostornom okviru izrađenom od ugljičnih vlakana te da će ga pokretati posebno za njega izrađeni cosworthov atmosferski 6,5-litreni V12 pogonski stroj uparen s ricardovim, također za ovaj model posebno razvijenim 7-stupanjskim mjenjačem s ručicama na upravljaču.

Također, doznajemo i da bi AM-RB 001 trebao imati omjer snage i mase od 1 naprema 1. Drugim riječima, ovaj će automobil razvijati snagu od oko 1000 KS, odnosno masa će mu iznositi oko 1000 kg. Najveća brzina će mu se kretati oko 400 km/h, a za ubrzanje do 200 km/h će mu trebati oko 10 sekundi što će pored visoke snage i relativno male mase biti zasluga i vrhunskih aerodinamičkih svojstava.

Na kraju još recimo i da će biti proizvedeno svega 150 cestovnih primjeraka te 25 jedinica namijenjenih isključivo upotrebi na trkaćoj stazi. Cestovne izvedbe će navodno stajati oko 3 milijuna USD i sve su već našle svog kupca. Prve isporuke se očekuju tijekom 2019, a službena premijera bi, prema posljednjim saznanjima trebala biti održana u Torontu krajem ovog, odnosno u Ženevi početkom idućeg mjeseca.

YouTube MP3 - Hotmail
1