Andretti i Cadillac planiraju ući u Formulu 1

Andretti i Cadillac planiraju ući u Formulu 1

Dvije američke ikone automobilizma, Andretti Global i General Motors, najavile su kako će pokušati oformiti momčad i službeno se priključiti Svjetskom prvenstvu Formule 1

Sjedinjene Američke Države mogle bi dobiti novog predstavnika u Formuli 1, sportu koji je posljednjih godina u toj zemlji doživio veliki porast popularnosti, primarno zbog svojih američkih vlasnika. Najavljeno je, naime, kako će se u Formulu 1 pokušati vratiti slavno ime Andretti uz američku marku Cadillac, u vlasništvu General Motorsa.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Njihova suradnja trebala bi im otvoriti priliku za natjecanje u najprestižnijem svjetskom automobilističkom sportu, a nadograđuje se na prošle uspjehe ovih dvaju kompanija u utrkivanju. Nova momčad, Andretti Cadillac, najavila je kako će FIA-i predati zahtjev da ih se uključi u Formulu 1. Nakon izraza interesa, trebao bi biti otvoren formalni postupak uvođenja novog tima, povrh deset postojećih. Amerikanci kažu da su spremni uključiti se u utrkivanje, s najmanje jednim američkim vozačem, čim im to bude službeno dozvoljeno.

Andretti Global već je prošle godine pokušavao vratiti svoje slavno prezime na staze Formule 1, ni FIA im je tada odbila prijavu. Michael Andretti, današnji vlasnik ove kompanije i tima Andretti Autosport, nada se da će im partnerstvo s moćnim GM-om dati novu šansu. Ostvari li se plan, potvrđeno je i kako će sjedište ekipe Andretti Cadillac biti u SAD-u, a tvornicu će imati i u Ujedinjenom Kraljevstvu (kao i većina ostalih timova).

Michaelov otac, Mario Andretti (rođen u Motovunu), prava je legenda Formule 1 i autosporta. Među ostalim uspjesima, on je tek jedan od trojice vozača u povijesti koji su osvajali utrke u Formuli 1, IndyCaru, World Sportscar te NASCAR serijama. 1978. godine bio je i svjetski prvak u F1.

YouTube MP3 - Hotmail
1