Analogni automobil za digitalno doba – Toyota GR86

Analogni automobil za digitalno doba – Toyota GR86

Novi coupe treći je Toyotin model iz linije GR, razvijen Toyota Gazoo Racingom, koji pogoni novi 2,4-litarski "bokser" motor

Novi GR86 je treći Toyotin globalni GR model i dopunjava “udarnu trojku” sportskih automobila, uz već poznate modele GR Supra i GR Yaris. Novi coupe će predstavljati novi dodatak Toyotinoj paleti modela GR, pružajući široj publici sportsko držanje ceste i performanse.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovaj model, koji je novi razvojni korak prethodnog modela GT86 zadržava klasičnu konfiguraciju s motorom postavljenim sprijeda i pogonom na stražnje kotače. Motor je i dalje četverocilindarski bokser namijenjen radu na velikom broju okretaja, ali mu je sada povećana zapremina na 2,4 litre. Tehničkim podešavanjima motora i mjenjača je osigurano da se ovaj dodatni potencijal ostvari uz mirno i snažno ubrzanje kroz cijeli raspon broja okretaja motora, poručili su iz Toyote prilikom predstavljanja ovog modela.

Novi GR86 prvi put je predstavljen u travnju 2021., a njegova prodaja u Europi počinje u proljeće 2022.

“Waku doki”

Novi GR86 se predstavlja kao “analogni automobil za digitalno doba”. Konstruirali su ga zaljubljenici, za zaljubljenike, usredotočujući se na istinsko veselje vožnje – odlika je to koja je sadržana u japanskom izrazu “waku doki”.

Bitno je istaknuti i da GR86 nije sportski automobil samo za “čistunce” i one s puno iskustva: naprotiv, primjeren je i za cestu i za trkaću stazu. Glavni inženjer za GR86, Yasunori Suezawa sažeo je Toyotine namjere: “Misija modela GR86 je otvoriti svijet GR-a, omogućavajući sve većem broju ljudi uživanje u njemu.”

2,4-litarski bokser motor

Baš kao i kod modela GT86, vodoravni, bokser motor je određujući element novog GR86. Ovaj četverocilindarski DOHC motor sa 16 ventila koristi isti blok kao i prije, ali je njegova zapremina povećana s 1.998 na 2.387 kubičnih centimetara. To je postignuto povećanjem provrta, s 86 na 94 mm.

Uz zadržavanje istog, visokog kompresijskog omjera, 12,5:1, ovaj motor daje više snage: najveća snaga je povećana za približno 17%, s 200 KS/147 kW na 234 KS/172 kW pri 7.000 okr/min. Kao rezultat, ubrzanje 0-100 km/h je skraćeno za više od sekunde, na 6,3 sekunde (6,9 sekundi s automatskim mjenjačem). Najveća brzina za GR86 je 226 km/h s ručnim mjenjačem, odnosno 216 km/h za automatik.

Povećan je i okretni moment, pri čemu su performanse podešene tako da se vršnih 250 Nm postiže ranije – pri 3.700 okr/min u usporedbi s 205 Nm pri 6.400 – 6.600 okr/min u GT86. U ispušnom sustavu se nalazi nova središnja cijev zapremine 5,6 litara koja stvara predivan potmuli zvuk prilikom ubrzavanja, pojačan sustavom aktivne kontrole zvuka (Active Sound Control) koji prenosi zvuk motora u kabinu.

Mjenjači

I ručni i automatski mjenjač s po šest brzina u GR86 su izmijenjeni u skladu s većom snagom i okretnim momentom motora, kako bi mogli dati svoj doprinos užitku u vožnji. Kako bi se potencijal automobila u potpunosti iskoristio, vozač može uključiti način rada Track (staza) ili isključiti sustav nadzora stabilnosti vozila (Vehicle Stability Control – VSC). Ručica mjenjača ima novi oblik radi kraćeg hoda i boljeg zahvata za šaku vozača.

Automatski mjenjač nudi lopatice iza upravljača. U načinu rada Sport mjenjač automatski odabire optimalni stupanj prijenosa u skladu s načinom na koji vozač koristi papučice kočnice i gasa i dinamičkom ponašanju vozila.

Podvozje velike krutosti

Kako bi se osiguralo da se dodatna snaga motora pretvara u upravljivost i odziv, šasija i školjka su dorađeni uz korištenje laganih materijala velike čvrstoće te uz dodavanje ukruta na ključnim mjestima.

Sprijeda su dodani dijagonalni krakovi između ovjesa i okvira vozila, čime se poboljšava prijenos opterećenja s prednjih guma i smanjuje bočno savijanje. Za povezivanje okvira i nosača ovjesa su korištene spojnice velike čvrstoće, a poklopac motora ima novi, interni dijagonalni okvir umjesto prethodne saćaste izvedbe. Zahvaljujući ovim mjerama, bočna krutost prednjeg dijela školjke je povećana za 60%.

Straga je korištena prstenasta struktura za povezivanje gornje i donje šasije, a, kao i sprijeda, nove spojnice povezuju okvir i nosače ovjesa pružajući bolju upravljivost pod G-silama koje nastaju u prolasku kroz zavoj. Povezivanjem unutarnjeg lima na platformu postignuta je neprekinuta okvirna konstrukcija. Ukupna torzijska krutost školjke je povećana za 50%.

Ovjes

GR86 je preuzeo ovjes s modela GT86 – prednji neovisni ovjes s MacPhersonovim nogama i stražnja dvostruka ramena – pri čemu je njihovo djelovanje ugođeno za postizanje još više razine odziva i stabilnog upravljanja. Torsenov diferencijal s ograničenim proklizavanjem pruža pouzdan prijenos snage u prolasku kroz zavoj.

S obzirom na to da 2,4-litarski motor daje veći okretni moment, stražnji ovjes je ojačan stabilizatorom koji je spojen izravno na okvir radi postizanja maksimalne stabilnosti.

Vanjština i aerodinamika

Vanjske dimenzije ovog su automobila slične onima na GT86, ali je visina smanjena za 10 mm (na 1.310 mm), dok je međuosovinski razmak povećan za 5 mm (2.575 mm). Uspješno spuštanje težišta je ključno za ponašanje automobila na cesti i sveukupno iskustvo vožnje – čemu pridonosi i visina kukova vozača koja je snižena za 5 mm.

Nova LED glavna svjetla imaju unutarnji raspored u obliku L, kao i GR Supra, a nova maska hladnjaka ima mrežasti uzorak G koji je ekskluzivan na modelima GR.

Uveden je niz aerodinamičkih dodataka, uključujući prednji spojler i potpuno funkcionalne otvore za zrak iza lukova prednjih kotača. Novi crni vanjski retrovizori su zaobljeni radi poboljšanja aerodinamičnih svojstava, dok su na lukove stražnjih kotača postavljena krilca, kao i na donji stražnji branik radi usmjeravanja strujanja zraka preko i od školjke automobila, čime se povećava stabilnost. Na višim razinama opreme je pridodan i spojler na donji rub poklopca prtljažnika.

Ovisno o razini opreme, GR86 raspolaže strojno obrađenim alu naplatcima od 17 inča, s 10 krakova s gumama Michelin Primacy HP ili crnim naplatcima od 18 inča na koje su postavljene gume Michelin Pilot Sport 4.

Kabina i prtljažnik

Uređenje unutrašnjosti u GR86 je imalo za cilj pružanja najboljeg mogućeg rasporeda u pogledu iskoristivosti i upravljanja sustavima automobila. Upravljačke sklopke oko vozača su oblikovane i raspoređene kako bi osigurale intuitivno prepoznavanje i rukovanje.

Raspored boja u unutrašnjosti isto tako olakšava usredotočenost na vožnju – potpuno crno, sa srebrnim umetcima, ili crno s pojedinostima presvlaka, šavovima, tepisima i umetcima u vratima u crvenoj boji.

Multimedija

Multimedijski sustav ima pojačanu računalnu snagu, pa time i brži odziv. Standardne funkcionalnosti uključuju sustav DAB, Bluetooth i integraciju pametnog telefona putem aplikacija Apple CarPlay i Android Auto. USB ulazi i utičnica AUX su isto tako tu za povezivanje i punjenje uređaja. Opremljen novim modulom za prijenos podataka (Data Communications Module), GR86 osigurava funkciju eCall u slučaju nesreće ili nužde.

Ploča s instrumentima vozača sadrži višenamjenski zaslon, a lijevo od njega brojač okretaja te prikaz brzine vozila smješten u sredini. Sadržaj prikaza je moguće prilagoditi, resetirati i mijenjati pomoću prekidača na obruču upravljača. U načinu rada Sport pokazivači su osvijetljeni crvenom bojom.

Kada vozač uključi način rada Track (staza), pojavljuje se drukčiji prikaz, oblikovan uz pomoć profesionalnih vozača Toyota Gazoo Racinga. Prikaz sadrži središnji stupac koji predstavlja broj okretaja motora, zatim odabrani stupanj prijenosa, brzinu te temperaturu ulja i vode, omogućavajući vozaču neprekidno očitavanje statusa automobila i odabir pravog trenutka za promjenu stupnja prijenosa.

YouTube MP3 - Hotmail
1