Amsterdam od 2030. uvodi zabranu benzinskih i dizelskih automobila

Amsterdam od 2030. uvodi zabranu benzinskih i dizelskih automobila

Gradsko vijeće Amsterdama planira zabraniti korištenje benzinskih i dizelskih automobila i motocikla na gradskim prometnicama počevši od 2030. Glavni grad Nizozemske na ovaj način nastoji smanjiti zagađenje zraka, za koje lokalne vlasti tvrde da skraćuje životni vijek lokalnog stanovništva za čak godinu dana.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Počevši od 2020, dizelskim automobilima starijim od 15 godina bit će zabranjeno kretanje unutar obilaznice A10 oko Amsterdama, a od 2022. gradski centar će biti zatvoren za prometovanje autobusa na benzin ili dizel. Godine 2025. zabrana će se proširiti i na plovila u gradskim kanalima, kao i na mopede. Prema akcijskom planu za čisti zrak sav promet unutar grada bi do 2030. trebao biti bez štetnih emisija.

U pokušaju poticanja lokalnog stanovništva na prelazak na električna vozila i vozila na vodik, grad želi proširiti dostupnost stanica za punjenje (struje ili vodika). Procjene predviđaju da će do 2025. godine gradu trebati između 16.000 i 23.000 stanica za punjenje kako bi projekt bio održiv.

Plan dakako nije svima po volji pa neki upozoravaju na činjenicu da si mnogi neće biti u mogućnosti priuštiti kupnju električnih vozila unatoč očekivanom padu njihove cijene.

Podijeli:
1