Američki predsjednik kao “testni vozač” električnog Forda F-150

Američki predsjednik kao “testni vozač” električnog Forda F-150

Predsjednik SAD-a Joe Biden obišao je jučer Fordovu tvornicu u mjestu Dearborn (savezna država Michigan) i pritom dobio priliku provozati novi električni kamionet F-150 Lightning

Najmoćniji čovjek svijeta za volanom najpopularnijeg kamioneta na svijetu – to je prizor koji se ne viđa često, pogotovo što Tajna služba SAD-a predsjednicima u pravilu ne dozvoljava da, dok su na dužnosti, voze automobil. No, za Joea Bidena i novi Fordov električni kamionet F-150 Lightning učinili su iznimku.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Jučer je tako Biden sa svojim timom posjetio tvornicu Fordovih vozila u mjestu Dearborn (savezna država Michigan), gdje se, među ostalim, upoznao s njihovim novim električnim modelom. Prilično iznenađujuće za sve okupljene novinare bilo je i to što je predsjednik, inače veliki ljubitelj automobila, sjeo za volan još kamufliranog modela F-150 Lightning i na testnoj pisti pored tvornice odradio nekoliko prilično brzih vožnji.

Izjavio je pritom “ova stvar je prilično brza”, i naveo da mu se čini da od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,3 ili 4,4 sekunde. Fordovi predstavnici nisu službeno potvrdili Bidenovu procjenu. Potom je predsjednik najavio da će im pokazati kako kamionet ubrzava do 130 km/h, nagazio na gas i – odjurio. Netko od okupljenih komentirao je “najbolji testni vozač ikad!”.

U izjavi za medije nakon obilaska tvornice Biden je poručio kako je njihova autoindustrija na raskrižju – ili će uložiti 174 milijarde dolara (uz pomoć države) kako bi dominirali tržištem električnih automobila, ili će pobjedu prepustiti Kini. Plan oporavka američkog gospodarstva predviđa i poticanje proizvodnje e-vozila i komponenti za njih, izgradnju velike mreže punionica, ali i povećanje dostupnosti električnih automobila prosječnom kupcu.

“Budućnost autoindustrije je električna, nema više nazad”, zaključio je Biden.

Podijeli:
1