Alfa Romeo najavljuje superautomobil za oproštaj od benzina

Alfa Romeo najavljuje superautomobil za oproštaj od benzina

Prije nego postanu proizvođač isključivo električnih automobila, u talijanskom Alfa Romeu možda odluče, za oproštaj od fosilnih goriva, izraditi ograničenu seriju sportskog superautomobila

Kao i ostatak koncerna Stellantis, i Alfa Romeo ima ambiciozan plan elektrifikacije i prelaska na potpuno električne automobile. Za njih bi taj proces trebao biti dovršen već 2027. godine. To znači da će modeli Giulietta i Stelvio biti ugašeni, a da neće dobiti izravne električne nasljednike. Prvi elektrificirani model, Tonale, već je predstavljen, no – kako se sada čini – u Alfi ne planiraju samo tako se oprostiti od pogona na fosilna goriva.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prvi čovjek ove kompanije, Jean-Philippe Imparato, u razgovoru za portal Autocar je izjavio da s eu njihovim pogonima planira proizvodnja još jednog superautomobila s, barem djelomično, klasičnim pogonom. Trebao bi to biti potpuno njihov automobil, neovisan o ostatku Stellantisa. “Zadnji puta kada je znak Alfa Romea bio otisnut na šasiju bila je 1969. godina, s modelom Spider”, kaže Imparato i napominje da bi bilo zanimljivo učiniti to još jednom.

Neslužbeni render ovog automobila, kako ga vidi Autocar

Prema njihovim idejama, novi superautomobil s potpisom Alfe bio bi namijenjen “svakodnevnoj vožnji”, a ne isključivo za trkaće staze. “Bit će to ikonski, super seksi i na prvi pogled prepoznatljiv model Alfa Romea”, govori šef kompanije. Kaže i kako dizajn još nije završen, ali je u procesu, kao i pozicioniranje vozila na tržištu. Moguće je da će, na zahtjev samih obožavatelja, automobil naginjati i ka segmentu hiperautomobila. U svakom slučaju trebao bi biti jedinstven i u ograničenoj seriji. U idealnom scenariju javnost bi prve najave tog modela mogla vidjeti u ožujku sljedeće godine.

Špekulacije oko moguće Alfine jurilice kažu da Stellantis vjerojatno neće htjeti uložiti i u razvoj posebnog motora. Samim time kompanija bi bila ograničena u izboru, a kao najvjerojatniji se pogonski sklop ističe twin-turbo 2,9-litreni V6 iz modela Giulia i Stelvio Quadrifoglio. Uz dodatak elektrifikacije, na postojećih 540 KS, i središnje postavljanje na šasiji superautomobila, to bi mogla biti dobitna kombinacija za sasvim novi sportski automobil Alfa Romea.

YouTube MP3 - Hotmail
1