Alfa Romeo 33 Stradale – oproštaj od benzina sa stilom

Alfa Romeo 33 Stradale – oproštaj od benzina sa stilom

Kao što se mjesecima najavljivalo, iz Alfa Romea je predstavljen njihov posljednji automobil s klasičnim pogonom, i to kakav. Superautomobil 33 Stradale odaje počast prošlosti i rezerviran je za najzahtjevnije

Ljubitelji marke Alfa Romeo, kojih nije malo, dobili su priliku još jednom se osvrnuti na bogatu sportsku prošlost te kompanije i legendarnih automobila, kroz upravo najavljeni model superautomobila – posljednjeg s klasičnim pogonom koji će ikada izaći iz pogona ove talijanske legende. Posveta je to istoimenom modelu, koji se prvi puta pojavio 1967. godine, a bio je izrađenu tek 18 primjeraka i tako otišao u povijest kao nezaboravna ikona 60-ih godina prošlog stoljeća.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U Alfa Romeu sada žele oživjeti taj duh, pa su najavili reinkarnaciju s mnogim sličnostima. I novi će 33 Stradale biti ručno izrađen prema željama kupaca, kojih će biti tek – 33, pa se spomenuti ljubitelji Alfe ne moraju brinuti: izgledno je da ovaj model neće moći kupiti, a možda niti vidjeti uživo. 33 Stradale ovog stoljeća osmišljen je kao umjetničko djelo za mali krug entuzijasta, kojima će ponuditi nezaboravno iskustvo. Svi primjerci prodani su i prije ovotjednog predstavljanja.

Umjetničko djelo na kotačima

Osmišljen je kako bi donio savršen balans i proporcije, podsjećajući oblikom na povijesne Alfe, ali i moderne bolide. Tu su “leptir” vrata, panoramski krov, minimalistički sportski interijer te zrakoplovnim kokpitom inspirirane središnja konzola i instrumentalna ploča.

U vožnji bi 33 Stradale morao davati osjećaj trkaće staze, iako će biti homologiran za cestu, bez kompromisa kad je riječ o udobnosti i sigurnosti. Ispod stražnje haube skriva se središnje postavljeni 3-litreni twin-turbo V6 motor (posuđen iz modela Giulia i Stelvio Quadrifoglio, pa dorađen), s preko 620 KS i 8-stupanjskim mjenjačem. On će ovom modelu omogućiti još “trojki” u specifikacijama: ubrzanje do 100 km/h za manje od 3 sekunde, najvišu brzinu od barem 333 km/h te puta zaustavljanja sa 100 km/h unutar manje od 33 metra.

Doživljaj piste i čvrstoću pri vožnji osigurat će i aluminijski H-okvir šasije te monocoque od ugljikovih vlakana, za optimalnu agilnost. Kad je riječ o završnom dodiru, 33 Stradale bit će dostupan u dvije varijante, Tributo i Alfa Corse, koje će se razlikovati u vizualnim detaljima i materijalima unutrašnjosti. U ponudi kupcima su također samo tri boje: crvena, bijela i plava.

I za kraj – neočekivani dodatak ponudi. Alfa Romeo će kupcima ovog modela ponuditi i opciju isključivo baterijsko-električnog pogona, snage 750 KS i dosega 450 kilometara s jednim punjenjem baterija. Time će prelazak s klasičnih na moderne pogone biti obavljen unutar proizvodnog ciklusa istog modela, u dvije pogonske izvedbe. Sve i jedan primjerak posebno će se izraditi, testirati i “uštimati” za kupca u talijanskim pogonima Alfe, a proces će “potpisati” i aktualni vozač njihovog tima Formule 1, Valtteri Bottas.

Prvi primjerak kupcu će biti uručen 17. prosinca 2024. godine, a posljednji nekad tijekom 2026. Iako cijena nije objavljena, pretpostavlja se da se kreće oko 2 milijuna eura. Za više fotografija zavirite u našu galeriju.

YouTube MP3 - Hotmail
1