45 godina legende: Lada Niva slavi rođendan

45 godina legende: Lada Niva slavi rođendan

Ovoga tjedna, 5. travnja, navršilo se 45 godina otkako je u proizvodnju pušten model VAZ-2121 Niva SUV, danas poznat pod nazivom Lada Niva Legend. Od tada je sklopljeno 2,5 milijuna primjeraka

Odnosi zapadnog svijeta s Rusijom ovih dana nisu na posebno stabilnim nogama, pa pomalo ispod radara prolazi jedna obljetnica koju ruski proizvođač automobila slavi ovoga tjedna. Lada, danas u sklopu kompanije AvtoVAZ, vlasnički povezane s grupacijom Renault, obilježava 45. obljetnicu od pokretanja serijske proizvodnje svojeg najpoznatijeg modela – legendarnog SUV-a Lada Niva.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Serijska proizvodnja terenca VAZ-2121 Niva započela je 5. travnja 1977. godine u tvornici automobila Volga. Niva je bila i prvi serijski automobil koji su samostalno izradili inženjeri u ovoj tvornici, a primarno je bio namijenjen stanovništvu ruralnih područja Rusije. No, s godinama je postao popularan i izvan te zemlje, a u našim krajevima do današnjeg dana nosi kultni status, kao neuništivo vozilo pogodno za najrazličitije primjene i najteže terene.

Lada Niva je u 45 godina proizvedena u 2,5 milijuna primjeraka, od čega je oko 700 tisuća izvezeno iz Rusije na više od stotinu tržišta diljem svijeta. Niva se, u gotovo nepromijenjenom obliku, proizvodi i danas, pod nazivom Lada Niva Legend. I danas taj terenski automobil donosi pogon na sve kotače, čvrstu monocoque šasiju, benzinski motor visokih okretaja, neovisni prednji i stražnji ovjes – u principu sve zbog čega je i zaslužio današnji imidž među kupcima.

Lada Niva kroz godine je dokazala svoju izdržljivost, pa je čak triput bila i na postolju relija Pariz-Dakar. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća dobila je i moderne sigurnosne dodatke, nešto redizajniranu šasiju, a model Legend proizvodi se daleko modernijim proizvodnim procesima nego što je to bio slučaj ranije.

Prisjetite se nasljeđa Lade Nive kroz nekoliko povijesnih fotografija i reklama koje su iz Lade pripremili za ovu obljetnicu – izbor je u priloženoj galeriji.

YouTube MP3 - Hotmail
1