4,2 milijuna električnih automobila prodano u svijetu prošle godine

4,2 milijuna električnih automobila prodano u svijetu prošle godine

Analitičarska kuća Jato Dynamics objavila je podatke o prodaji baterijskih eklektičnih automobila u svijetu, u kojima je vidljivo da je tržišni udio u odnosu na 2020. udvostručen

Potražnja za baterijskim električnim automobilima u svijetu nastavila je rasti i u 2021. godini. Pokazuju to upravo objavljeni podaci analitičarske kuće Jato Dynamics koja redovito prati stanje na automobilskom tržištu. Prema njihovim podacima, u svijetu je prošle godine udio baterijskih električnih vozila gotovo udvostručen, i iznosio je 6.0%. Godinu ranije taj je udio bio 3,1%, a 2019. godine 1,8%.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Do ovog rezultata dovelo je povećanje prodaje novih baterijskih električnih automobila, kojih je lani u svijetu prodano oko 4,2 milijuna. Kao predvodnici ovog trenda rasta ističu se tržišta Europe i Sjeverne Amerike, dok ostale regije svijeta i dalje kaskaju za njima. Za usporedbu, komadna prodaja 100% električnih automobila u svijetu je u 2020. godini iznosila 2, a godinu prije toga 1,4 milijuna.

Tesla drži 21%

 

Kad je riječ o proizvođačima, Tesla je i dalje lider prema prodaji, pa je samo ta marka isporučila 21% svih potpuno električnih automobila u svijetu. Zahvaljujući prodaji Modela 3 u Sjevernoj Americi, Kini i Europi, Tesla zadržava status lidera još jednu godinu, kaže Jato, čiji se podaci odnose na 45 tržišta diljem svijeta i na putničke električne modele automobila.

Najviše su u ovom pogledu prošle godine rasli veliki koncerni Volkswagen i Stellantis, koji tek počinju uvoditi sve više baterijskih električnih modela u svoju ponudu.

Podijeli:
1