Goodyear FIA ETRC – Veliki i brzi, a troše eko gorivo

Goodyear FIA ETRC – Veliki i brzi, a troše eko gorivo
tekst: Ivan Cvetković foto: Ivan Cvetković

Proteklog je vikenda na španjolskoj stazi Jarami, pored Madrida, održan posljednji krug ovogodišnjih utrka kamiona, a kojima smo i sami imali priliku prisustvovati

Bez obzira kojoj kategoriji ljubitelja oktana pripadali, uvijek je prava muzika za uši kad do vas dopire zvuk nekog velikog motora. Veliki motori, tipa V12 sve teško se danas mogu pronaći u automobilima, ali ih još uvijek možemo pronaći u nešto većim vozilima – kamionima. Upravo su kamioni naša današnja tema. Dobiti poziv za sudjelovanje na nekoj utrci svakako stvara zadovoljstvo, no sada je ono bilo i veće jer zahvaljujući Goodyearu imao sam priliku, prvi puta u svojih više od dvadeset godina djelovanja u svijetu automobila, gledati utrke kamiona uživo.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Goodyear FIA European Truck Racing Championship (ETRC) natjecanje je koje se, kao što i samo ime govori, održava pod krovnom kapom FIA-e. Natjecanje je to koje, prema navodima organizatora, svake godine privlači gotovo pola milijuna posjetitelja, što je s obzirom na veličinu vozila sasvim solidna brojka.

13 stalnih vozača

Ovogodišnje natjecanje koje je upravo završilo finalnim događajem na trkaćoj stazi Jarama pored Madrida, činilo je 13 stalnih vozača te pet gostujućih koji su ponekad bili sudionici. Sezona je započela tijekom svibnja kada je održana i prva utrka u ne tako udaljenoj nam Italiji, na stazi Misano. Uslijedila je Slovačka, Poljska, Njemačka, Češka, Belgija, Francuska te na posljetku Španjolska. Ukupno osam vikenda kamionskih utrka. Svaka lokacija ima dvodnevni program.

Prvog dana priča započinje slobodnim treninzima, pa se nastavlja na kvalifikacije, odnosno nakon toga i prvu utrku. Kasnije, istog dana slijedi i druga utrka, a poredak na startu druge utrke dana za prvih osam vozača je obrnuti od poretka na kraju prve utrke. Time se daje dodatna draž zanimljivosti druge utrke. Isti bi raspored trebao biti na rasporedu i drugog dana natjecanja na pojedinoj lokaciji. Svaka utrka zasebno se boduje. Pobjednik osvaja 20 bodova, drugoplasirani 15 bodova, treći 12, četvrti 10…

Traži se vještina za upravljanje grdosijama

Kad govorimo o kamionima kojima se vozi, zanimljivo je istaknuti kako ne smiju biti lakši od 5,3 tone, a maksimalna brzina koju smiju postići limitirana je 160 km/h. Svakako je to dosta za ovako velika vozila za koja je potrebno itekako spretnosti vozača, a kako bi bilo što uspješniji. Imao sam tome priliku svjedočiti i prvog dana, tijekom kvalifikacija. Nakon solidnog ravnog dijela, Sascha Lenz, je na usponu nakon prvog lijevog zavoja malo izgubio kontrolu nad svojim MAN kamionom te izletio sa staze. Gledate li neke od kružnih utrka automobila ili pak Formule 1, znate da i kad takvo vozilo doleti do ograde, odnosno barijere ispred nje, teško da će izvlačenje takvog bolida trajati više od desetak minuta.

Ovdje je pak ova grdosija lakoćom odgurnula tri reda gumenih barijera te s više od polovice kamiona stigla do posljednje ograde koja natjecateljski dio dijeli od VIP parkirališta. Kamion je zapeo na aluminijskoj barijeri, pa su istu vatrogasci prvo morali prerezati, odnosno u potpunosti osloboditi kamion. Nakon više od sat vremena operacija izvlačenja je uspješno privedena kraju. Iako je stradao dio kamiona, pretežito plastične oplate i dio ovjesa, do utrke je bio složen i spreman za natjecanje. Na kraju je prvu utrku Sascha završio na četvrtoj poziciji.

Kad više od pet tona poleti 160 km/h

Uz maksimalnu brzinu od 160 km/h, ovo je sigurno jedno od najoriginalnijih pravila u svijetu motosporta. Ipak je sigurnost na prvom mjestu. U odnosu na ostale sportove, ovdje ima i kazna za crni dim. Desi li se isti, vozač dobiva upozorenje, a desi li se to i drugi puta, slijedi isključenje. Upravo je ekologija, odnosno emisija ispušnih plinova nešto čemu se pridaje sve veća važnost i na ovoj vrsti natjecanja.

Od 2021. svi trkaći kamioni prešli su na 100% održivo gorivo, HVO100 biodizel. Ova prekretnica čini Goodyear FIA ETRC prvim natjecanjem reguliranim FIA-om koje je usvojilo ovaj vrhunski dizelski proizvod bez fosilnih goriva koji se u potpunosti dobiva iz obnovljivih sirovina. HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) je hidrotretirano biljno ulje, koje se proizvodi hidrotretmanom biljnih ulja i životinjskih masti. To rezultira visokokvalitetnim gorivom kemijske strukture gotovo identičnom običnom dizelu. Može se koristiti bez ikakvih izmjena u standardnom motoru s unutarnjim izgaranjem. Time je karbonski otisak smanjen za do 90%.

Nadalje, tehnička pravila od ove godine dozvoljavaju i u potpunosti električna vozila, kao i ona hibridna. Iveco je prvi proizvođač koji je pripremio svoj električni kamion. Predstavljen je nedavno na utrci u Nürburgringu. Vjeruje se kako njegovo doba tek dolazi, i kako će već tijekom sljedeće sezone upravo električni model biti i redoviti sudionik svih natjecanja. Isti je proizvođač pripremio i model koji za pogon koristi BIO-LNG, odnosno plin, a koji značajno reducira brojne emisije raznih ispušnih plinova.

Jedan od najbitnijih segmenata uspješnosti, ali i sigurnosti svakog natjecateljskog vozila, pa tako i kamiona svakako su i kvalitetne gume. Za taj dio zadužen je Goodyear, a koji neprestano razvija gume koje se mogu reciklirati i ponovno koristiti. Također, nove smjese omogućavaju smanjenje energije.

Priprema za sve više električnih modela

Goodyear FIA ETRC natjecanje otvoreno je bilo koju vrstu održive tehnologije. Osim što je to već potvrđeno korištenjem biodizela, ETRA se Pariškim sporazumom obvezala da će dosegnuti neto nulu najkasnije do 2038. godine.

Prijelaz na gorivo koje u potpunosti potječe iz obnovljivih izvora bio je prvi važan korak u novu eru i dokaz da je moguće poduzeti mjere za niže emisije stakleničkih plinova s gospodarskim vozilima na cesti, što je demonstrirano na stazi. Promjena odražava težnju Goodyear FIA ETRC-a da postane vodeća platforma za održive tehnologije u industriji cestovnog prijevoza tereta i da u isto vrijeme utrke kamiona učini relevantnom istraživačkom i razvojnom platformom za proizvođače.

Spomenuo sam već kako je ovogodišnje natjecanje činilo 13 stalnih vozača, odnosno 12 vozača i jedna vozačica. Širok su starosnog spektra – od 24 do 58 godina. Stephanie Halm, 38-godišnja je Njemica koja se vrlo žustro borila za svaki bod tijekom sezone. Stephanie je debitirala u utrkama kamiona još 2011. godine, a kada se istovremeno se utrkivala u GT i touring automobilima. Stekla je impresivnu reputaciju brze i inteligentne vozačice utrka, a od milja zvana Steffi počela je ostavljati trag u ETRC-u 2015. kada je postigla veliku pobjedu na mađarskom Hungaroringu. Steffi je pokazala konstantno dobre performanse tijekom posljednjih nekoliko godina, i redovito je na podiju ETRC-a, a što je potvrdila i kao svoj cilj. Ovu je sezonu završila na šestoj poziciji.

Dominacija jednog vozača

Zadnjih godina Goodyear FIA ETRC natjecanjem dominira mađarski vozač Norbert Kiss, za kojeg govore da je i jedan od najboljih mađarskih vozača motosporta ikad. Dvostruki ETRC naslov osvojio je 2014. i 2015. godine, a usporedno s time svoje je vještine dokazivao i drugim natjecanjima. Tako je 2006. godine prvi puta nastupio i mađarskom Renault Clio Cupu, a kojega je odmah i osvojio. Godinu kasnije osvojio je Seat Leon Cup. Dominirao je i u Suzuki Swift kategoriji, a dokazao je i uspješnost i u dvolitrenoj Formuli Renault. Prethodnog je vikenda potvrdio i petu titulu Goodyear FIA ETRC natjecanja. Od 2020. godine nastupa u crvenom MAN-u tima Révész Truck Racing, a ovo mu je treći uzastopni naslov. Ove godine pobijedio je na čak 21 utrci.

Dobro vrijeme uvijek je dobar preduvjet kako bi sportski vikend protekao što bolje. Naravno, i mokra podloga ima svojih čari, no, ova posljednja utrka prvenstva u Jarami bila je pun pogodak. S obzirom na to da su kamioni nešto veći od bokseva koje inače koriste standardna sportska vozila, timovi su raspoređeni iza startno/ciljne ravnice. Nema nikakvih tajni i skrivanja od pogleda znatiželjnika, pa se do prostora svakog tima možete približiti tako da skoro pa i rukom možete taknuti kamion. Skladnost tima i servisera ponovno izaziva osmijeh na lice kad vidim kako svatko zna svoj posao i zadatak. Sve dorade koje je potrebno napraviti na kamionskom bolidu odrađuju se iznimno velikom brzinom, bez obzira na to što timovi ne broje veliki broj mehaničara kao u nekim drugim natjecanjima.

Svaki vikend po četiri utrke

Sve to je naravno popratna priča koja je potrebna kako bi ona ‘jedina bitna’ atmosfera bila što bolja i potpunija. Naravno, tu mislim na samu utrku, odnosno prije iste treninge i kvalifikacije. Utrke ne traju predugo, tek 12 krugova. I to u slučaju da ne dođe do nekih problema, koji mogu utjecati i na njeno smanjenje. Zato su tu dvije utrke dnevno, odnosno četiri tijekom vikenda, a kako bi publika došla na svoje. Navijanje je žustro i glasno, a što znaju nagraditi i sami vozači.

Kad snažni strojevi zaigraju iza kabine vozača, do publike stiže zvuk koji izaziva osmijeh na lice. Ipak je riječ o nekih 1500 konjskih snaga te okretnom momentu od 5000 okretaja i minuti. Ogromna je to konjica koja uigrano igra od početka, do kraja utrke. U svakom slučaju, ovo jedno sasvim novo iskustvo svakako će mi ostati u lijepom sjećanju, a vjerujem kako će i Goodyear FIA ETRC natjecanje uspjeti biti predvodnik nekih novih trendova koji će se iz motosporta reflektirati i na kompletnu transportnu industriju.

YouTube MP3 - Hotmail
1