Toyota RAV4 prodana u 10 milijuna primjeraka, ove godine stiže Plug-in Hybrid

Toyota RAV4 prodana u 10 milijuna primjeraka, ove godine stiže Plug-in Hybrid

Otkako je 1994. godine predstavljen prvi Toyotin RAV4 tržište je vidjelo njegovih pet generacija, a do kraja veljače ove godine oni su prodani u ukupno preko 10 milijuna komada. Lansiranje prvog Plug-in Hybrida ovog modela predviđeno je za drugu polovicu 2020. godine

Kada je prva generacija modela RAV4 bila predstavljena na Ženevskom salonu automobila u ožujku 1994. godine, pojavio se originalni gradski terenac koji je izmijenio tržište automobila te stvorio novu klasu kompaktnih, okretnih i široko primjenljivih SUV-ova s 4×4 pogonom i novim tehnologijama.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Više od četvrt stoljeća od predstavljanja, RAV4 je bio najprodavaniji SUV na svijetu 2018. i 2019. godine, dok je 2019. bio i četvrti najprodavaniji putnički automobil uopće. Sjeverna Amerika je daleko najjače tržište za ovaj model, s godišnjom prodajom od preko pola milijuna vozila (535.000 vozila 2019.), nakon čega slijede Europa (133.000) i Kina (127.000). Ukupno je do kraja veljače u svijetu prodano 10 milijuna komada ovog automobila.

U Europi je RAV4 dosegnuo prodaju od preko dva milijuna od 1994., a zadnja, peta generacija, predstavljena početkom 2019. godine, postavila je novi godišnji rekord od prodanih više od 130.000 vozila.

RAV4 1. generacije
RAV4 2. generacije
RAV4 3. generacije
RAV4 4. generacije

Za slučaj da ne znate: kratica RAV4 dolazi od naziva Rekreacijsko Aktivno Vozilo s pogonom na 4 kotača.

Plug-in Hybrid

Toyota je 2016. godine predstavila prvi RAV4 Hybrid, pridodajući poznatom modelu 4. generacije sve prednosti električnog hibridnog pogonskog sklopa. Bio je to prvi potpuni hibrid u ovom segmentu u Europi. Trenutačno je na tržištu i peta generacija, također s hibridnim pogonom.

Ove će godine paleta modela RAV4 doživjeti značajan iskorak pokretanjem prodaje novog modela RAV4 Plug-in Hybrid, koji kupcima nudi još veću sposobnost vožnje isključivo na električni pogon bez ikakve emisije štetnih plinova i bez potrošnje goriva.

RAV4 5. generacije
RAV4 5. generacije kao plug-in hibrid

RAV4 Plug-in Hybrid će kupcima pružati rješenje koje nudi najbolje iz oba svijeta. Odlikuje se Toyotinom najnovijom tehnologijom hibridnih električnih vozila, uz veću snagu i bolju dinamiku vožnje, a ima i istinske sposobnosti vožnje isključivo na električni pogon, bez bojazni o dosegu ili potrebe za zaustavljanjem radi punjenja baterije.

Ovaj model donosi novu litij-ionsku bateriju velikog kapaciteta i poboljšani konverter pojačanja upravljačkom sklopu snage hibridnog sustava. 2,5-litarski benzinski motor Hybrid Dynamic Force se temelji na motoru koji se ugrađuje u standardni RAV4 Hybrid, uz poboljšanja radi ispunjavanja zahtjeva performansi plug-in hibridnog sustava.

Zahvaljujući ukupnoj snazi od 306 KS ovaj sustav može ubrzati vozilo iz mirovanja do 100 km/h za oko šest sekundi, dok Toyotini predhomologacijski podaci na temelju norme WLTP pokazuju najmanji ispust CO2 u klasi.

Vozači će dobiti mogućnost savladavanja većih udaljenosti od bilo kojeg konkurentskog plug-in hibridnog SUV-a na električni pogon, najavljuju iz Toyote, i to značajno više od 50 km prosječne svakodnevne vožnje u Europi. Povrh toga, bez uključivanja benzinskog motora bit će moguće dosegnuti brzine do čak 135 km/h, uz dostupno puno ubrzanje.

Podijeli:
1