Tesla proširila ponudu na Model Y koji starta na 499.990 kn

Tesla proširila ponudu na Model Y koji starta na 499.990 kn

U ponudi za naše tržište su dvije opcije - Long Range AWD s dosegom od 505 kilometara po WLTP-u te Performance model koji ima ubrzanje do stotke u svega 3,7 sekundi

Tesla je objavila kako je proširila ponudu modela koje prodaje na hrvatskom tržištu. Nakon Modela 3, Modela S te Modela X, sada je na scenu stupio i Model Y. Riječ je o kompaktnom SUV modelu koji nudi brojne opcije poznate iz dosadašnjih Tesla modela.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dvije verzije

U konfiguratoru koji Tesla naziva Design Studio otvorene su narudžbe za domaće kupce. Raspoložive su dvije izvedbe, a zajedničko im je da obje imaju dva elektromotora, a samim time i pogon na sva četiri kotača. Dok početni Long Range AWD treba za ubrzanje s mjesta do brzine od 100 km/h 5 sekundi, snažnijem Performance modelu treba tek 3,8 s. Početni ima deklarirani domet od 505 kilometara (prema WLTP-u), a Performance 25 kilometara manje. Razlika je i u postizanju maksimalne brzine. Kod Long Range AWD najveća brzina je 217 km/h, dok je kod Performance izvedbe 241 km/h. Doduše, nisu ovo modeli kojima će se obarati top brzine.

Početni model Long Range AWD starta na 499.990 kn, dok Performance stoji 549.990 kn. Snažniji model u odnosu na početni (19-inčni serijski, 20-colni uz 17.000 kn nadoplate) dolazi na 21-colnim Überturbine kotačima, ima snažnije kočnice, spušteni ovjes te papučice od aluminijske legure. Za oba se modela pored obične bijele boje može nadoplatiti 9 tisuća kuna za crnu, sivu ili plavu boju odnosno 17.000 kn za crvenu.

Serijski dolazi i putnička kabina u crnoj boji, dok je uz 9000 kn nadoplate moguće naručiti bijelu izvedbu. Sjedala su potpuno veganska, a izdržljivija su i otpornija na mrlje. Drugi red sjedala dolazi s podesivim naslonima. Nasloni sjedala drugo reda su elektronski preklopiva i to iz prtljažnika, a kako bi se dobila maksimalna iskoristivost prtljažnog prostora. Serijski Model Y dolazi uz verziju s 5 sjedala, dok se kasnije očekuju i dva dodatna sjedala u prtljažniku.

Jednostavni odabir

Moguće su još samo dvije nadoplate, a jedna isključuje drugu. Za 28.500 kn birate poboljšani autopilot koji donosi navigaciju na autopilotu, automatsku promjenu trake, automatsko parkiranje, Summon te Smart Summon. Za 56.500 tu je pak potpuno samostalna vožnja koje pored upravo nabrojenih stavki donosi i poboljšani autopilot te automatsko zaustavljanje na semaforu i pri znaku obaveznog zaustavljanja. Ova će funkcija uskoro biti nadograđena i automatskom vožnjom gradskim ulicama.

S obzirom na to da Tesla radi kvartalne isporuke, očekuje se kako će prvi primjerci Modela Y na domaće prometnice stići već krajem ljeta, odnosno tijekom rujna. Riječ je o Long Range AWD izdanju, dok se Performance očekuje početkom 2022. godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1