VW ID.4 dobio 5 zvjezdica za sigurnost, Dacija samo dvije

VW ID.4 dobio 5 zvjezdica za sigurnost, Dacija samo dvije

Nova serija testiranja pod okriljem Euro NCAP-a donosi maksimalne rezultate za novi popularni električni Volkswagen ID.4, Škodu ENYAQ iV, te pomalo razočaravajuće ocjene za dvije Dacije – Sandero Stepway i Logan

Euro NCAP je ovoga tjedna objavio rezultate crash testova četiriju obiteljskih automobila koji se već mogu naći u prodaji na europskom tržištu. Među njima dva su nova predstavnika Volkswagen grupe, električna Škoda ENYAQ iV te isto tako električni SUV pod oznakom Volkswagen ID.4 (koji je odnedavno dostupan i u Hrvatskoj).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Škoda ENYAQ iV

Škodin je SUV na standardiziranom crash testu zaradio maksimalnih pet zvjezdica, s ocjenom sigurnosti odraslih putnika od 94%, djece od 89%, sustava pomoći vozaču od 82% te u zaštiti pješaka od 71%.

Volkswagen ID.4

Nova uzdanica marke Volkswagen u električnom SUV segmentu je i model ID.4, koji je, jednako kao i Škoda, dobio pet zvjezdica u ovom testu. Za sigurnost odraslih putnika ocijenjen je s 93%, djece s 89%, sustavi pomoći vozaču dobili su 85%, a u zaštiti pješaka službena mu je ocjena 76%.

Dacia Sandero Stepway

U vremenima u kojima smo naviknuti na rezultate Euro NCAP testiranja koji završavaju s četiri ili pet dodijeljenih zvjezdica gotovo svim modernim automobilima, kao veliko iznenađenje dolazi rezultat Dacije. Oba nedavno testirana modela, maleni SUV Sandero Stepway i obiteljski automobil Logan, dobili su začuđujuće niske dvije zvjezdice.

Sandero Stepway je ovako loš rezultat zaslužio s ocjenom od tek 41% u zaštiti pješaka te s niskih 42% u kategoriji sustava aktivne sigurnosti. Nije briljirao niti kod zaštite odraslih putnika sa 70% te u zaštiti djece s rezultatom od 72%.

Dacia Logan

Dacijin obiteljski model Logan na crash testu je zabilježio identične rezultate kao i Sandero Stepway – od dvije zvjezdice ukupne ocjene preko sve četiri ocijenjene kategorije u kojima ima iste postotke ocjena.

Iz organizacije Euro NCAP ističu kako su Dacije razočarale primarno svojim aktivnim sustavima za kočenje u slučaju nužde. Ovakvi sustavi uskoro će postati zakonski propisana obavezna oprema u svim vozilima, a u ovim automobilima nisu se pokazali dovoljno kvalitetnima. Ističe se kako je sustav u stanju prepoznati tek druge automobile, ali mu nedostaje mogućnost prepoznavanja biciklista i pješaka. Da nije tih nedostataka, ostali bi rezultati upućivali na krajnji rezultat od četiri zvjezdice.

Podijeli:
1