Tehnička analiza prometnih nesreća 2019.

Tehnička analiza prometnih nesreća 2019.

Zavod za prometno – tehnička vještačenja Fakulteta prometnih znanosti u suradnji s udrugom EVU CROATIA Centar za prometno – tehničke ekspertize organizirao je 12. i 13. rujna 2019. godine na Znanstveno – učilišnom kampusu Borongaj seminar pod nazivom “Tehnička analiza prometnih nesreća 2019.”

U sklopu seminara održan je i tzv. crash test koji je proveden u strogo kontroliranim uvjetima, a povod za ispitivanje su bile upravo sve češće prometne nesreće u kojima su sudjelovali motocikli ili mopedi, a čiji vozači nerijetko zadobivaju teške tjelesne ozljede.

Tako je tijekom 2018. ukupno zabilježeno 2.532 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali motocikli i mopedi te je u istima ukupno poginulo 59 osoba, čime je zabilježen porast od oko 15 % više poginulih u odnosu na 2017. godinu.

“Cilj ovakvih znanstvenih istraživanja, koja se provode u strogo kontroliranim uvjetima, je utvrđivanje uzročno – posljedične veze između dinamike kretanja vozila prije i nakon sudara. Također, ovakva ispitivanja pokazuju da i pri malim naletnim brzinama vozila mogu nastati ozbiljne posljedice za vozača i ostale sudionike u prometu.“ objasnio je prof.dr.sc. Goran Zovak, predstojnik Zavoda za prometno-tehnička vještačenja Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Sudionici seminara imali su priliku prisustvovati i znanstveno stručnim prezentacijama domaćih i međunarodnih stručnjaka o suvremenim načinima vještačenja prometnih nesreća poput analize prometnih nesreća putem podataka iz tzv. crnih kutija. “U današnje vrijeme veliki broj novijih vozila posjeduje uređaj Event Data Recorder koji predstavlja tzv. crnu kutiju u vozilima. Podaci prikupljeni iz tog uređaja pokazuju cjelokupnu dinamiku kretanja vozila pet sekundi prije sudara što omogućava relevantnije razjašnjenje svih okolnosti nastanka prometne nesreće i u konačnici utvrđivanja samog uzroka nastanka prometne nesreće.” naglasio je doc.dr.sc. Željko Šarić voditelj Laboratorija za prometno – tehnička vještačenja Fakulteta prometnih znanosti

U drugom dijelu seminara, sudionici su prisustvovali radionici u računalnom programu PC-Crash 12.1., koji služi za analizu i rekonstrukciju prometnih nesreća. Ovakve radionice se već tradicionalno održavaju svake godine na Zavodu, a cilj im je, kroz edukaciju i informiranje vještaka i procjenitelja štete u osiguravajućim kućama, podignuti kvalitetu prometno-tehničkih vještačenja te izvida štete na vozilima.

Podijeli:
1