Po pet zvjezdica Euro NCAP-a za Volkswagene ID.5, Polo i Taigo

Po pet zvjezdica Euro NCAP-a za Volkswagene ID.5, Polo i Taigo

Volkswagen je za svoja tri nova modela na testu sigurnosti Euro NCAP dobio najbolju moguću ocjenu od pet zvjezdica

Europski program za ocjenu sigurnosti novih automobila Euro NCAP ocijenio je tri nova Volkswagenova modela ID.5, Polo i Taigo s maksimalnih pet zvjezdica. Na ispitivanju je ocijenjeno da su SUV coupé s potpuno električnim pogonom i dva nova mala automobila s motorima na fosilna goriva izvrsni u sva četiri ispitana kriterija – u pogledu zaštite odraslih putnika, djece i nezaštićenih sudionica i sudionika u prometu te u odnosu na serijske sustave potpora.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tri Volkswagenova modela postigla su vrlo dobre rezultate u kategoriji “Sustav zaštite odraslih putnika”. Ovdje je potpuno električni ID.5 osvojio 93 posto mogućih bodova, dok su Polo i Taigo osvojili 94 posto bodova. Ocjena se, između ostalog, temelji na testovima frontalnog i bočnog sudara te testovima trzajne ozljede vrata. Izvanredan rezultat za model ID.5 utvrđen je na temelju crash-testova i ocjene mjera za najbrže moguće spašavanje.

ID.5 crash test:

U području zaštite djece model ID.5 postigao je rezultat od 89 posto. Ova se ocjena temelji na trima važnim aspektima: osim zaštite koju pružaju sustavi zaštite za djecu u slučaju frontalnog ili bočnog sudara, u fokusu su također mogućnosti sigurnog pričvršćenja dječjih sjedalica različitih veličina i oprema koju vozilo nudi za prijevoz djece. Polo (80 posto) i Taigo (84 posto) također su postigli vrlo dobre rezultate po ovom kriteriju.

U području sustava potpora posebno se istaknuo ID.5 s 85 posto mogućih bodova. Taigo i Polo su u ovoj kategoriji ostvarili rezultat od 70 posto. Svi ovi modeli serijski su opremljeni, između ostalog, sustavom prepoznavanja umora, potporom kočenja u nuždi “Front Assist” sa City funkcijom kočenja u nuždi i sustavom prepoznavanja pješaka te potporom zadržavanja vozila na voznom traku “Lane Assist”.

Taigo crash test:

Osim zaštite putnika u vozilima, Euro NCAP također ispituje koliko dobro sustavi automatskog kočenja u nuždi mogu zaštititi nezaštićene sudionike u prometu (pješakinje i pješake te biciklistice i bicikliste) u slučaju prijetećeg sudara. Prema Euro NCAP-u, sustav “Front Assist”, koji dolazi u sklopu serijske opreme u modelima ID.5, Taigo i Polo, može dobro prepoznati ove sudionike u prometu. Kada je riječ o zaštiti pješakinja i pješaka te biciklistica i biciklista, model ID.5 postigao je rezultat od 76 posto, a odmah iza njega slijede Taigo (71 posto) i Polo (70 posto).

Polo crash test:

YouTube MP3 - Hotmail
1