Mercedes dokazuje da sigurnost ne ovisi o vrsti pogona

Mercedes dokazuje da sigurnost ne ovisi o vrsti pogona

Mercedes je obavio prvi javni crash test dvaju električnih modela, sudarenih frontalno s 50% preklapanja, kako bi pokazao da su njihovi automobili sigurni i u stvarnim uvjetima, a ne samo u laboratoriju

Osim što prolaze standardizirane testove u sklopu programa Euro NCAP i sličnim nezavisnim organizacijama, automobili se prije izlaska na tržište opsežno testiraju i u internim pogonima proizvođača. Takvi testovi rijetko su javni, no Mercedes je ovoga puta načinio iznimku – objavili su rezultate, fotografije i video zapise jednog internog testa električnih automobila. Prvi na svijetu učinili su to, kao primjer drugima, ali i kako bi pokazali da su i električni automobili nove generacije jednako sigurni, bez obzira na promjenu vrste pogonskog sklopa.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prvi takav javni test EV-a

U ovom testu frontalno su sudareni njihovi modeli EQA i EQS SUV, uz 50% preklapanja, pri čemu su se oba automobila kretala brzinom od 56 km/h. Scenarij je to blizak onima u stvarnim uvjetima, sudar kakav bi se lako mogao dogoditi na bilo kojoj gradskoj ili prigradskoj prometnici (primjerice, kod neuspješnog pretjecanja).

Izazovniji je to test od onoga kod Euro NCAP-a, budući da se tamo automobili zabijaju u nepomičnu barijeru mase 1,4 tone, koja simulira drugo vozilo, i to pri brzini od 50 km/h. Ovdje je bila riječ o daleko višoj ukupnoj brzini, automobili su mase 2,2 i 3 tone, pa je samim time i energija sudara bila značajno veća.

Iz Mercedes-Benza ističu da je, unatoč tako značajnom izazovu, putnička kabina (tj. njezina “sigurna ćelija”) u oba modela ostala netaknuta. Sva su se vrata obaju vozila mogla otvoriti nakon sudara, a njihovi visokonaponski sustavi automatski su se isključili, što čini spašavanje unesrećenih osoba lakšim i sigurnijim. Posebno ističu činjenicu da su i baterije u modelima EQA i EQS SUV ostale neoštećene.

Kad je riječ o putnicima u vozilima, podaci iz lutaka pokazuju da nitko od njih nije zadobio potencijalno fatalne ozljede, jer su aktivni pojasevi i zračni jastuci odradili svoj posao. Više detalja, kao i detaljne snimke ovog crash testa, objavili su priloženom videu.

YouTube MP3 - Hotmail
1