Euro NCAP: Volvo S90/V90 osvojio 5, a Ford Mustang samo 2 zvjezdice

Euro NCAP: Volvo S90/V90 osvojio 5, a Ford Mustang samo 2 zvjezdice

Euro NCAP je objavio posljednje rezultate svog sigurnosnog testiranja. I dok su Volvo S90 i V90 sasvim očekivano ostvarili vrhunski rezultat od maksimalnih pet zvjezdica, fordov Mustang je razočarao s rezultatom od svega dvije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Volvo S90 i V90 su prvi modeli koji su testirani prema najnovijim Euro NCAP-ovim standardima i oba su se iskazala na svim testiranim područjima, a posebno je pohvalna količina raznih sigurnosnih sustava i sustava pomoći vozaču, a vrijedi izdvojiti kako su ovo prvi automobili koji su ostvarili maksimalni rezultat kada je riječ o sustavu automatskog kočenja pri naletu na pješaka ili na drugo vozilo što je zasluga sustava City Safety koji je dio standardne opreme.

Ukupno gledajući, dovoljno je reći kako se švedski dvojac pokazao boljim od svih automobila koji su testirani tijekom prošle godine te ih ostvareni rezultati stavljaju među top tri automobila koje je Euro NCAP do sada testirao.

S druge strane, fordova Muscle legenda Mustang je ostvario rezultat od svega dvije zvjezdice, a stručnjaci Euro NCAP-a su izrazili zabrinutost glede zaštite odraslih putnika i djece te zbog izostanka sigurnosnih sustava koji su uobičajeno dostupni na europskim modelima, odnosno na europskim tržištima.

Iz Forda poručuju kako će europska izvedba osvježenog Mustanga, kada je riječ o sigurnosti, biti serijski osjetno opremljenija od sada testiranog modela pa će na sljedećem Euro NCAP-ovom testu ostvariti puno bolji rezultat, no problemi su bili širi od toga…

Naime, iz Euro NCAP-a navode da se prednji zračni jastuci pri simulaciji djelomičnog frontalnog sudara (offset) nisu dovoljno napuhali kako bi pružili zadovoljavajuću zaštitu vozaču i suvozaču, a stražnji sigurnosni pojasevi su bili neadekvatni u punom prednjem sudaru pa se putnici na stražnjim sjedalima lako mogu podvući pod njih. Također, pri bočnom sudaru lutka desetogodišnjeg djeteta je glavom udarila u okvir vozila ispod zračne zavjese.

Drugim riječima, poručuju iz Euro NCAP-a, Mustangu će vrlo vjerojatno biti potrebne temeljitije dorade, no pozdravljaju svaki iskorak na području sigurnosti.

1