Euro NCAP – novi Nissan Leaf s odličnim položio najstroži test do sada

Euro NCAP – novi Nissan Leaf s odličnim položio najstroži test do sada

Nova, druga generacija nissanovog i svjetskog najpopularnijeg električnog automobila, odnosno modela Leaf, je s maksimalnih pet zvjezdica položila Euro NCAP-ov test sigurnosti, a uspjeh je time veći što je novi Leaf prvo vozilo testirano prema novim i dakako još strožim standardima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Leaf, odnosno Nissan na ovaj način pokazuje kako visoka razina sigurnosti, ne samo putnika, već i ostalih sudionika u prometu ide ruku pod ruku s eco-friendly pogonskim sklopom. Naime, po prvi put je u test uvedeno i testiranje prepoznavanje biciklista kod sustava AEB. Riječ je o programu AEB VRU (Autonomous Emergency Braking Vulnerable Road Users), u slobodnom prijevodu autonomnog kočenja u nuždi za najranjivije sudionike u prometu.

Za proizvođače biciklisti predstavljaju još veći izazov nego pješaci jer sustav sada dobija zadatak prepoznati novu vrstu vozila koje se kreće višom brzinom te je potrebno nadzirati još širi kut te kompleksniji algoritmi sada moraju previdjeti hoće li doći do naleta vozila te ga na vrijeme usporiti, odnosno zaustaviti.

Nadalje, stroži testovi sada uključuju i prepoznavanje pješaka u mraku te pri slabom osvjetljenju. Također, u testove je sada uključen i sustav održavanja vozila u voznoj traci (Emergency Lane Keeping – ELK) od kojeg se zahtijeva reakcija i na prometnicama koje nemaju označen rub, kao i da se vozilo sigurno vrati u svoj prometni trak prilikom pokušaja pretjecanja pri kojem je uočeno vozilo iz suprotnog smjera te da se automobilu ne dozvoli prijelaz u drugu traku dok traje pretjecanje nekog drugog vozila.

Na kraju podsjetimo i kako je prvi Leaf, koji je testiran 2011, ostvario odličnih 5 zvjezdica na Euro NCAP-u i time je postao prvi električni automobil s takvim rezultatom.

Podijeli:
1