Euro NCAP: Alfa, Cupra i Kia s 5, BMW i Toyota s 4 zvjezdice

Euro NCAP: Alfa, Cupra i Kia s 5, BMW i Toyota s 4 zvjezdice

Nova serija standardiziranih crash testova donosi najvišu ocjenu za Alfa Romeo Tonale, Cupru Born i Kiju Sportage, dok su Toyotin Aygo X i BMW-ov i4 dobili po zvjezdicu manje

Euro NCAP je objavio rezultate nekoliko crash testova modela koji su ove godine stigli na europsko tržište. Pregled ćemo započeti novim talijanskim SUV-om, atraktivnim modelom Alfa Romeo Tonale, u izvedbi s blagim hibridnim pogonom.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Alfa Romeo Tonale, 1.5 GSE MHEV

Set standardiziranih testova ovaj je automobil položio s odličnim, s maksimalnih 5 zvjezdica, te vrlo dobrim rezultatima kad je riječ o kategorijama zaštite odraslih putnika (83%), djece u vozilu (85%) i sustava pomoći vozaču (također 85%). Najnižu pojedinačnu ocjenu Tonale je zaradio u kategoriji zaštite pješaka, što je donekle i razumljivo jer je riječ o SUV-u. Njegovi povišeni poklopac motora i A stup proglašeni su najopasnijima za udar glave pješaka pri naletu vozila, pa je u ovom segmentu Tonale dobio tek 67%.

Cupra Born 170 KW, e-Boost Pack

Gradski automobil španjolske Cupre, Born s e-Boost elektrificiranim dodatkom, nešto je bolji u kategorijama zaštite odraslih putnika (93%), djece (89%), ali i pješaka (73%). Kod sustava pomoći vozaču zaslužio je ocjenu od 80%, a sveukupno je također ocijenjen s maksimalnih pet zvjezdica.

Kia Sportage 1.6 T-GDI HEV

U ovoj seriji testova obrađen je još jedan SUV, najnovija iteracija modela Kia Sportage, u hibridnoj benzinsko-električnoj verziji. Pet zvjezdica na ovom testu donijela joj je visoka ocjena zaštite odraslih putnika (87%), djece (86%), dok nešto slabije rezultate bilježi u sustavima pomoći vozaču (72%) te, očekivano, u slučaju naleta na pješake (66%). U potonjoj kategoriji ističu se iste slabosti SUV-a spomenute i kod Alfa Romea Tonale.

Toyota Aygo X, 1.0 petrol ‘Play’

Novi maleni ali robusni Toyota Aygo X, u klasičnoj benzinskoj inačici, nešto je slabiji u svim testiranim kategorijama. U zaštiti odraslih putnika i djece postigao je rezultat od 78%, zaštita pješaka ocijenjena je malo bolje nego kod SUV-a, s 74%, dok su aktivni sustavi pomoći dobili 81%. Sve to dalo je ukupnih 4 zvjezdice na testu Euro NCAP-a.

BMW i4

Sa “samo” četiri se zvjezdice može pohvaliti i električna limuzina iz Bavarske, BMW i4. Odrasle putnike i djecu štiti poprilično dobro, pa su ti segmenti ocijenjeni s 87%, zaštitu pješaka stručnjaci su ocijenili s 71%, a, zanimljivo, aktivne sustave pomoći vozaču s niskih 64%. Tome je “kumovala” prije svega slabija ocjena sustava za održavanje u voznoj traci u hitnim situacijama.

YouTube MP3 - Hotmail
1