Hotmail, gmail log in, fb log in'

Električni, ali nesigurni: nula i jedna zvjezdica Euro NCAP-a za Renault i Daciu

Električni, ali nesigurni: nula i jedna zvjezdica Euro NCAP-a za Renault i Daciu

Električni automobil Renault Zoe na standardnom Euro NCAP crash testu dobio je nula zvjezdica, dok je električna Dacia Spring zaradila tek jednu

U vremenima kada Euro NCAP velikom broju novih automobila zasluženo dodjeljuje četiri ili pet zvjezdica na svojem standardiziranom testu sigurnosti, rezultat koji uključuje manje prava je rijetkost. Pogotovo ako je zaključna ocjena testiranja nekog modela minimalnih nula ili tek nešto bolja – jedna zvjezdica. Upravo ova dva neslavna rezultata najnoviji su rezultati testiranja ovogodišnjih električni modela iz Renault grupe, Renaulta Zoe te Dacije Spring.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Renault Zoe 2021

Maleni električni gradski automobil Zoe na Euro NCAP-ovom testiranju zabilježio je najnižu moguću ocjenu – nula zvjezdica, od pet mogućih. Najlošiji rezultat postigao je u kategoriji pomoći vozaču, tek 14%. Zaštitu odraslih putnika ocijenili su tek graničnom ili adekvatnom, zaštitu pješaka nedovoljno dobrom, dok je najbolji rezultat, iako još uvijek niskih 52%, Zoe zaradio u kategoriji zaštite djece u vozilu.

Renaultu Zoe nedostaju danas standardni dodaci poput aktivnih sigurnosnih tehnologija praćenja vozne trake ili automatskog kočenja, koje će ovaj model dobiti tek od proljeća 2022. godine. Kao najveći problem ovog modela istaknuli su činjenicu da u desetak godina, otkako je prvi puta testiran, nije značajno napredovao, dok su u međuvremenu sigurnosni standardi podignuti, a u skladu s time brojni su proizvođači podigli i sigurnosne značajke svojih automobila.

Dacia Spring 2021

Drugi električni model nedavno testiran, Dacia Spring, prošao je tek nešto bolje. Zaštitu djece Euro NCAP-ovi stručnjaci ocijenili su s 56%, odraslih putnika s 49%, a pješaka s niskih 39%. I ovaj je model najlošije prošao u području aktivne sigurnosti, gdje mu je ocjena tek rubno prihvatljivih 32%.

Ono što je kod Springa istaknuto kao posebno problematično jest činjenica da je riječ o obiteljskom automobilu, koji ne pruža dovoljno sigurnosti putnicima. Niti pasivna sigurnost mu nije sjajna, pa je stoga kao ukupna ocjena istaknuta tek – jedna zvjezdica.

1