Stariji modeli Toyote, Tesle, Kije i Hyundaija podložni lakom kopiranju ključeva

Stariji modeli Toyote, Tesle, Kije i Hyundaija podložni lakom kopiranju ključeva

Propusti u kriptografiji omogućavaju hakiranje čipa odgovornog za otključavanje vozila, pa je napadačima olakšana krađa nekih modela automobila

Protekloga tjedna sigurnosni su stručnjaci iz Belgije i Velike Britanije objavili su kako su otkrili ranjivosti u enkripcijskim sustavima kod starijih modela automobila Toyote, Tesle, Kije i Hyundaija. Propust koji su otkrili omogućava napadačima prilično lako skeniranje signala za otključavanje vozila putem “keyless entry” ključeva.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kloniranje ključeva

Sve što za krađu nekog od spornih modela vozila treba učiniti jest približiti se automobilu s RFID primopredajnikom radio signala koje emitira vozilo. Čitač potom “hvata” signal te, zbog propusta u načinu enkripcije podataka, lako iz dobivenih podataka izračunava kombinaciju koju bi vozilu inače odaslao originalni ključ. Nakon toga uređaj treba samo odaslati povratni signal i tako “imitirati” postojanje ključa u blizini vozila – i ono se otključava.

Propust je lociran u čipu DST80 proizvođača Texas Instrumentsa, kažu istraživači. On ima ugrađenu kriptografsku zaštitu, no proizvođači vozila nisu koristili njegovu punu mogućnost 80-bitne enkripcije, već su se zadržali na 24-bitnoj zaštiti – koju je u ovoj varijanti moguće računalom probiti u djeliću sekunde i tako klonirati ključ. Loša implementacija sigurnosnog rješenja u ovom slučaju omogućava krađu vozila. U tablici unutar ovog teksta možete provjeriti koje modele automobila zahvaća ovaj propust.

Tesla zakrpana, ostali ne

Iz Tesle su već objavili kako su zakrpom za firmware na pogođenim Modelima S već onemogućili iskorištavanje ovog propusta, dok kod ostalih ne postoji mogućnost over-the-air nadogradnje pa samim time niti ispravljanja ovog propusta.

Toyota, Kia i Hyundai poručili su kako su zahvaćeni stariji modeli automobila i da taj propust ne predstavlja preveliku opasnost za njihove vlasnike. To su argumentirali činjenicom da bi za ovakvo hakiranje trebalo posjedovati specijalizirani uređaj koji nije javno dostupan. Međutim, istraživači se s time ne slažu i poručuju kako su oni dokazali da koncept funkcionira i s korištenjem vrlo pristupačnog hardvera.

U svojem radu ipak nisu otkrili sve detalje otkrivenog propusta kako ne bi kradljivcima olakšali posao.

YouTube MP3 - Hotmail
1