Proizvedena je posljednja Ford Fiesta

Proizvedena je posljednja Ford Fiesta

Protekloga je petka u Kölnu sklopljen posljednji primjerak legendarnog gradskog automobila. Ford Fiesta odlazi u povijest nakon gotovo pola stoljeća i 22 milijuna prodanih automobila

Sukladno najavama Forda iz prošle godine, posljednji primjerci aktualne generacije njihovog gradsskog automobila, Fieste, proizvedeni su protekloga petka u tvornici u Kölnu. Nakon čak 47 godina i sedam generacija, maleni Ford odlazi u povijest, a njegovo će mjesto u ponudi zauzeti nova, električna Puma.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U gotovo pola stoljeća Ford Fiesta prodan je u više od 22 milijuna primjeraka, a proizvodio se diljem svijeta, od Njemačke i Španjolske, preko Argentine i Venezuele, pa sve to Tajvana, Kine, Indije, Tajlanda i Južnoafričke Republike. Fiesta je slavu stekla i dugogodišnjim sudjelovanjem u reli utrkama, od relija Monte Carlo 1979. pa sve do modernih WRC serija. Godinama je bila najprodavaniji automobil u mnogim europskim zemljama.

Posljednja dva primjerka Fieste, koji su 7. srpnja sišli s proizvodne trake, neće biti prodani. Zadržat će ih Ford – jednoga u Njemačkoj, a drugoga u Velikoj Britaniji, gdje će biti pridodan povijesnoj kolekciji. Što se tiče budućnosti tvornice u Kölnu, ona će se okrenuti novim tehnologijama i postati centar za električna vozila.

Za rastanak s ovim modelom u Fordu su lani izradili i emotivni oproštajni video u kojem mu zahvaljuju na svemu što je učinio za svoje kupce. “Nije to bio velik niti otmjen automobil, nego automobil za ljude”, kažu u videu, “Automobil koji je postao dio obitelji”. Podsjetimo se na taj video i Fiestino nasljeđe još jednom:

YouTube MP3 - Hotmail
1