Prodaja elektrificiranih vozila (hibridi i EV) u EU prvi puta prestigla “čiste” dizelaše

Prodaja elektrificiranih vozila (hibridi i EV) u EU prvi puta prestigla “čiste” dizelaše

Rujan ove godine ulazi u povijest kao prvi mjesec u kojem je na tržištu Europske unije zabilježeno više novih registracija elektrificiranih automobila (zbrojeno zajedno potpuno električnih i svih vrsta hibrida) nego onih na dizelski pogon. Nastavak je to trenda vidljivog zadnjih godina koji je posljednjih mjeseci značajno ubrzan

Analitičarska kuća JATO Dynamics objavila je službene podatke o novim registracijama automobila na području Europske unije za rujan 2020. godine. U ovim podacima vidljiv je jedan povijesni događaj, koji bi mogao označiti prekretnicu u elektrifikaciji prijevoza na Starom kontinentu. Naime, prvi je puta prošloga mjeseca zabilježeno da je broj registracija automobila s elektrificiranim pogonom veći od broja novoregistriranih dizelaša.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Povijesna smjena na vrhu

Pad popularnosti isključivo dizelskih pogona višegodišnji je trend, potaknut prije svega ekološkim propisima EU. Do lani dizelaši su najviše prodaje gubili na račun sve efikasnijih benzinskih pogona, da bi krajem 2016. godine benzinci postali najprodavanija vrsta vozila u EU. Pad dizelaša nastavljen je i posebno ubrzan ove godine, kada su ih na drugom mjestu po prodaji pretekli električari, odnosno potpuno električna i hibridna vozila.

Istodobno pad bilježe i automobili s isključivo benzinskim pogonima.

U rujnu 2020. godine tako je u 27 zemalja članica Europske unije 47% novih automobila imalo benzinski pogon, a njih oko 25% dizelski i neki od elektrificiranih pogonskih sklopova, s time da su ovi potonji prešli u maleno, ali povijesno vodstvo.

U usporedbi s rujnom 2019. godine, potražnja za benzincima i dizelašima je drastično pala (povlačeći cijelo tržište prema nižim razinama), ali su elektrificirani automobili doživjeli porast prodaje od gotovo 139%. Ovo je također prvi puta u povijesti EU da je registrirano više od 300 tisuća novih EV vozila, točnije njih 327.800.

Ako gledamo samo 100% električne modele, najprodavaniji je u rujnu bio Teslin Model 3 s nešto više od 15.000 primjeraka, a slijede ga Renault Zoe, Volkswagen ID.3, Hyundai Kona, Kia Niro te Nissan Leaf. U segmentu plug-in hibrida vodeća je Mercedesova A klasa, a u običnim hibridima Toyota Corolla.

Podijeli:
1