Volkswagen T-Roc

Volkswagen T-Roc
tekst: autonet.hr foto: Volkswagen AG

Rocker uglađenih manira

Najnoviji predstavnik velike obitelji iz Wolfsburga, T-Roc povezuje moderan izgled i naprednu tehniku s mladenačkim duhom. Legendarni Golf sada je dobio adekvatnu alternativu zapakiranu u sveprisutnu formu crossovera

Dolazak volkswagenovog predstavnika u segment crossovera očekivan je s posebnim zanimanjem i to iz više razloga. Naime, radi se o već godinama najbrže rastućem segmentu u Europi, a kada dodamo tome da je Volkswagen s T-Rocom tek krenuo u svoju ofenzivu na ovom području, konkurenti bi se trebali zabrinuti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

No, iako mnogi misle da je Volkswagen tek zakoračio među crossovere, zaboravljaju da je div iz Wolfsburga na ovom području ispekao zanat s Tiguanom i prvenstveno Touaregom, a tu su i modeli Atlas i Terramont, namijenjeni američkom odnosno kineskom tržištu. Nakon T-Roca nam slijedi i dolazak iduće generacije Touarega, ali i još manjeg T-Crossa, kao i potpuno električnog I.D. Crozza.

Sa svim odlikama avanturističkog duha

Vratimo se mi T-Rocu koji je pravi pripadnik volkswagenove SUV obitelji, o čemu govori i ime najmlađeg i trenutno najmanjeg člana. Naime, slovo T podsijeća na spomenute modele Tiguan i Touareg, čiji su geni, ali i neosporne prednosti SUV-a prenesene u novi model – visoki položaj sjedala, izdržljivost karoserije i voznog postroja te pogon na sve kotače koji s vrhunskim motorima dolazi u sklopu serijske opreme. Nastavak imena, Roc, izvedenica je od engleskog pojma Rock, a označava pozicioniranje modela T-Roc kao crossovera koji spaja suverenost SUV-a s agilnošću hatchbacka kompaktne klase.

I uistinu, ovaj je model pravi “roker” u segmentu koji je ovisno o opremi i kombinaciji boja katkad glasniji ili tiši, ali uvijek samouvjeren. Riječi su to dr. Franka Welscha, člana uprave zaduženog za razvoj koji je ovim riječima i najbolje opisao novi model.

Volkswagen je napravio automobil koji je s jedne strane moderan, a s druge izuzetno funkcionalan. Da se malo pjesnički izrazimo, unosi sklad između autentičnih off-road elemenata te dinamike i urbanosti. Pripadnost volkswagenovoj SUV obitelji ne može mu se poreći, no isto tako, odlikuje se samostalnim dizajnom koji je jedinstven u segmentu. A kada tome pridodamo i osebujne mogućnosti personalizacije (11 boja karoserije i tri boje krova daju ukupno 24 raspoložive kombinacije) ima jedinstveni karakter koji je nemoguće zamijeniti s nekim drugim.

Na provjerenoj osnovi

T-Roc je pozicioniran u segmentu ispod Tiguana te se također temelji na modularnoj platformi (MQB), no iako koriste konstrukcijski zajedničku osnovu, posjeduju potpuno samostalni izgled karoserije i unutrašnjosti vozila. Zahvaljujući već opjevanoj MQB platformi, tim stručnjaka može realizirati vrlo dinamične proporcije što se posebno odnosi na novi T-Roc.

Dug je 4234 mm (-252 mm u odnosu na Tiguan) te raspolaže međuosovinskim razmakom od 2590 mm. Širina ovog SUV modela iznosi 1819 mm (bez vanjskih retrovizora), a visina 1573 mm. Uporedivo velika širina u odnosu na nižu konstrukciju krova naglašava dinamiku proporcija, dok težište karoserije, koje je u usporedbi s drugim SUV modelima malo niže pozicionirano, istovremeno optimizira vozna svojstva.

Njegov stil definiraju i vrlo kratki prevjesi (sprijeda 831 mm, straga 800 mm) te veliki trag kotača od 1546 (sprijeda) i 1541 mm (straga). Impozantne brojke, kada znamo o kojem se segmentu radi, donose svoje prednosti prema pitanju prostranosti gdje T-Roc jednostavno briljira. Pet osoba se bez problema može smjestiti na svoja mjesta, a uz to im ostaje i 392 litre prtljažnog prostora što je za ovaj segment i više nego dovoljno.

Futuristički interijer

Odlično pogođeni dizajn koji na pravi način prenosi sve elemente modernog SUV vozila, prenesen je i u unutrašnjosti i upravo je u tom dijelu T-Roc uspješniji od svojih konkurenata. O prostranosti smo već dovoljno rekli, a što se dizajna tiče, moramo naglasiti da T-Roc dolazi sa sedam različitih dekora u boji te kokpitom koji je u velikoj mjeri digitaliziran i umrežen.

T-Roc je naime prvi SUV u klasi s opcijskim digitalnim instrumentima Active Info Display nove generacije, a zajedno s infotainment sustavima u “staklenom” dizajnu na taj način nastaju digitalno vidno polje i nova razina rukovanja. Tome odgovara i ponuda Volkswagen Car-Net sa svojim aplikacijama i mobilnim online uslugama. Primjerice, na raspolaganju je paket usluga Security & Service s uslugama poziva u nuždi, automatskim izvješćem o sudaru, pozivom za pomoć na cesti itd.

Personalizacija bez koje se ne može

A, što se opremljenosti tiče, nema brige. T-Roc će već u seriji biti bogato opremljen i to s detaljima koji su do sada bili rezervirani za više klase, a Volkswagen će ga u Hrvatskoj ponuditi na temelju osnovne varijante opreme T-Roc. K tome su s izvedbama Sport i Design dostupne još dvije linije opreme više kategorije kako bi se T-Roc mogao individualizirati u što većoj mjeri.

T-Roc Design tako karakteriziraju ekskluzivni detalji poput ukrasnih obloga unutrašnjosti dostupnih u četirima bojama, dok su kod varijante T-Roc Sport u središtu pozornosti sportske značajke poput serijskih sportskih komfornih sjedala…

Provjerena motorizacija i moderni mjenjači

Prema pitanju motora, sve je i više nego jasno i poznato. Vrijedi samo istaknuti da će se, od ukupno šest motora koji će se naći u ponudi za T-Roc, u pretprodaji koja je već krenula naći njih tri: dva TSI benzinca, 1.0 i 2.0, sa 116 odnosno 190 KS, te 2.0 TDI sa 150 KS. Ponuda benzinaca kasnije će biti upotpunjena s 1,5-litrenim TSI motorom sa 150 KS i 250 Nm okretnog momenta, dok će dizelsku ponudu, s druge strane, upotpuniti 1.6 TDI sa 115 KS te 2.0 TDI u snažnijoj izvedbi sa 190 KS.

Najsnažnije izvedbe dolaze i s klasičnim volkswagenovim 4Motion pogonom na sve kotače i isključivo s najsuvremenijim izdanjem automatskog DSG mjenjača sa 7 stupnjeva. Motori srednje snage mogu se birati u kombinaciji ručnog i automatskog mjenjača, dok je temelj ponude isključivo ručni prijenos.

Rođen sa stavom…

Prije svega, T-Roc je siguran automobil s kojim ćete voziti obitelj. No, kada ostavite djecu u vrtiću i shvatite da kasnite na sastanak, moći ćete T-Roc modificirati u doista dinamičan automobil. Naime, poželite li nešto više, vrlo lako ćete odrediti granicu do koje je moguće ići, a za svaki slučaj tu je i sva sila sigurnosne elektronike koju je Volkswagen ugradio u T-Roca. U svakom slučaju, Volkswagen je napravio moderan automobil s kojim je okrenuo novo poglavlje i pokazao konkurenciji da i u ovom segmentu ima itekako snažan adut za tržišnu bitku.

Volkswagen T-Roc već je dostupan na hrvatskom tržištu, a s ovim ćemo se automobilom detaljnije upoznati na predstojećoj prezentaciji koja će biti održana krajem siječnja.

Podijeli:
1