Hotmail, gmail log in, fb log in'

Mercedes-Benz E klasa

Mercedes-Benz E klasa
tekst: autonet.hr, Auto Moto Magazin foto: Daimler AG

Evolucija, revolucija i ostalo...

Nakon sedam godina obilježenih uspjesima prethodnika, Mercedes-Benz je početkom godine na salonu CES u Las Vegasu predstavio desetu po redu generaciju jedne od najomiljenijih limuzina poslovnog svijeta, E klase

Dolazak nove generacije E klase definitivno je jedan od onih dana kada ništa drugo u automobilskoj industriji nije važno. No, to i nije veliko iznenađenje, s obzirom da je riječ o ključnom modelu njemačkog automobilskog diva koji je povijesno gledajući učestalo, sa svakim novim vozilom redefinirao standarde u segmentu poslovnih limuzina.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Mercedes-Benz tu stečenu reputaciju s novom E klasom (W 213) prenosi i u budućnost s mnoštvom inovacija primjerenih epitetima koje uživa više od tri desetljeća svog postojanja. Dizajn odlikuju poznate proporcije limuzine marke iz Stuttgart-Untertürkheima na kojima se ističe produženi poklopac motora u kombinaciji s kupeovskom linijom krova, dok straga dominiraju jednodjelna svjetla s dvostrukim svjetlosnim trakama, obuhvaćena karoserijom vozila. Ova elegantna karoserija može se pohvaliti i rekordno niskim koeficijentom otpora zraka koji iznosi tek 0,23.

Interijer iz snova

Unutrašnjost nove E klase utjelovljuje sintezu emocija i inteligencije, stupova koji su definirani dizajnerskom filozofijom Mercedes-Benza – prepoznatljivi oblici sa senzualnim protokom površina. Opcijski dodaci uključuju dva zaslona napredne tehnologije visoke razlučivosti, svaki sa širokom dijagonalom od 12,3 inča, što je novost u ovom segmentu. Ispod zajedničkog staklenog pokrova, ova dva zaslona vizualno se spajaju u kokpit širokog prikaza koji se čini kao da lebdi u zraku, kreirajući središnji element što ističe vodoravnu orijentaciju unutrašnjeg dizajna.

Uz to, po prvi puta u nekom automobilu pojavljuju se na dodir osjetljive kontrolne tipke (Touch Controls) na upravljaču. Kao i sučelje pametnog telefona, one precizno reagiraju na vodoravne i okomite poteze prstima, što vozaču omogućuje nadzor nad cijelim infotainment sustavom uz pomoć prstiju, bez skidanja ruku s upravljača. Dodatna istaknuta značajka nove E klase su sjedala, čiji ergonomski oblik skulpture kombinira, za Mercede-Benz tipičnu, značajku prikladnosti za duga putovanja s profinjenim, sportskim izgledom te jedinstvenim dizajnom za svaku liniju opreme. Stražnja klupa u novoj E klasi dolazi uz opciju trodjelnog preklapanja naslona u omjeru 40-20-40, što ju čini izuzetno prilagodljivom.

Na početku prodaje – dva učinkovita 4-cilindrična motora

Početkom prodaje, nova će se generacija mercedesove omiljene poslovne limuzine moći naručiti s jednim od dva motora: E 200 s 4-cilindričnim benzinskim pogonskim strojem i E 220 d s potpuno novim 4-cilindričnim dizelskim motorom OM 654. Taj pogonski agregat predstavlja rođenje nove Mercedes-Benzove obitelji motora i otvara nove dimenzije učinkovitosti. Motor je kraći i kompaktniji od prethodnika, zahvaljujući smanjenom razmaku između cilindara (90 umjesto 94 mm).

Unatoč činjenici da ima manji obujam od prethodnika (smanjen na približno dvije litre), ovaj novi dizelski agregat razvija snagu od 143 kW (194 KS) te omogućuje potrošnju goriva u kombiniranom ciklusu vožnje (NEDC) od 3,9 litara na 100 kilometara, što odgovara emisijama CO2 od samo 102 grama po kilometru.

Najsnažniji dizelski model, E 350 d, moći će se pohvaliti V6 motorom koji uključuje naprednu SCR tehnologiju ispuha (kao i 2-litreni dizel), sa snagom od 190 kW (258 KS) te najvećim okretnim momentom od 620 Nm. Još jedna izvedba koja će se pridružiti ponudi bit će E 400 4Matic čiji 6-cilindrični benzinski motor razvija snagu od 245 kW (333 KS) i okretni moment od 480 Nm. Dodatne izvedbe kasnije će nadopuniti ponudu motora, uključujući 4-cilindrični dizelski motor snage od 110 kW (150 KS), dok će ponuda benzinskih motora uključivati 4-cilindrične izvedbe sa snagom koja se kreće od 135 do 180 kW (184 do 245 KS) i 6-cilindričnu izvedbu koja razvija snagu od 245 kW (333 KS).

Svi modeli koji će biti u ponudi na početku prodaje, standardno će se opremati s novim 9-stupanjskim automatskim mjenjačem 9G-Tronic.

Hibrid s 30 kilometara električne autonomije

Nešto kasnije, u ponudi će se naći ostali modeli, kao i E 350 e koji uključuje hibridnu tehnologiju. Ovaj Plug-in Hybrid impresionira svojim dinamičnim značajkama i učinkovitošću, omogućujući do 30 kilometara vožnje samo na električki pogon i time vožnju s lokalnom nultom razinom emisija. Njegov 4-cilindrični benzinski motor, u kombinaciji sa snažnim električkim pogonom pruža ukupnu snagu sustava od 205 kW (279 KS) s najvećim okretnim momentom od 600 Nm. S ovom kombinacijom, model E 350 e postiže performanse sportskog automobila, dok istovremeno ima potrošnju goriva manju od vozila kompaktne klase.

Vrhunska sigurnosna oprema

Novi Mercedes-Benzovi sustavi potpore vozaču te sustavi zaštite još su značajnije podigli razinu sigurnosti, udobnost i pomoći. Active Brake Assist, koji je dio standardne opreme, u mogućnosti je upozoriti vozača na prijeteći sudar, pružiti odgovarajuću podršku u slučaju naglog kočenja i, prema potrebi, automatski aktivirati kočnice. Osim na sporo kretanje, zaustavljajuća ili zaustavljena vozila, ovaj sustav može vozača upozoriti i na pješake u zoni opasnosti ispred vozila.

Na sličan način, dio standardne opreme predstavlja sustav Attenation Assist s podesivom osjetljivošću, koji vozača može upozoriti na smanjenje pozornosti i umor, a tu je i sustav Crosswind Assist, koji može pomoći vozaču značajnim smanjenjem efekta snažnih poprečnih udara vjetrova, kako bi se spriječio preveliki izlazak vozila iz vozne trake. No, to je tek dio najsuvremenijih tehnoloških dostignuća o kojima će biti više riječi nakon probnih vožnji modela, čiji dolazak u Hrvatsku očekujemo sredinom ove godine.

Robert Lešnik – iz Maribora do trokrake zvijezde
Robert Lešnik

Pored razvikanih imena današnjice koja svi možemo nabrojati, malo kome nije promaklo ime mercedesovog dizajnera Roberta Lešnika. Ipak, koliko god nepoznat bio široj javnosti, Lešnik je danas jedna od ključnih figura u automobilskom dizajnu.

Rođen 1971. pored Maribora, Robert Lešnik se nakon tri neuspješna pokušaja upisa na Akademiju za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani upisao na Visoku tehničku školu u Pforzheimu, u Njemačkoj. Studentsku praksu obnašao je u Volkswagenu gdje su mu ponudili stipendiju, a potom i radno mjesto na kojem je ostao devet godina. U travnju 2007. Robert Lešnik je prešao u Kiu, a dvije godine kasnije našao se u Mercedes-Benzu gdje je trenutno direktor dizajna za vanjštinu osobnih vozila. Nakon C klase, Lešnik sada potpisuje i aerodinamički najuspješniju limuzinu na svijetu, novu E klasu serije W 213.

1