Stiže Porsche 911 Carrera T, a gdje ‘T’ označava Touring

Stiže Porsche 911 Carrera T, a gdje ‘T’ označava Touring

Novi član legendarne obitelji modela 911 smjestio se između izvedbi 911 Carrera i 911 Carrera S

U Porscheovu proizvodnu paletu modela stigao je novi član modela 911. To je 911 Carrera T. Pritom, slovo ‘T’ označava Touring, a što opisuje modele koji svojom sportskom opremom pružaju istinski užitak u vožnji. Novi serijski model 911 Carrera T dolazi s ručnim mjenjačem sa sedam brzina, a nudi i opciju PDK mjenjača s osam brzina.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Na sportskom aktivnom ovjesu PASM (Porsche Active Suspension Management) spuštenim za deset milimetara i smanjenom apsorpcijom zvuka, osiguran je jedinstveni užitak vožnje. Naravno, to najviše dolazi do izražaja tijekom vožnje krivudavim brdskim i izvangradskim cestama. Zvuk boxer motora sa šest cilindara ćete još više i jasnije čuti kada se nalazite za volanom ovog posebnog modela.

Novi 911 Carrera T nalazi se na međi modela 911 Carrera i 911 Carrera S. Carrera T od početnog modela 911 preuzima biturbo motor s 283 kW (385 KS) i 450 Nm okretnog momenta. Tako opremljen T model postiže ubrzanje s nula na 100 km/h za 4,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 291 km/h. Carrera S dolazi s ručnim mjenjačem i Porsche Torque Vectoring (PTV) s mehaničkom diferencijalnom bravom stražnje osovine.

Sport Chrono paket

Osim toga, 911 Carrera T serijski raspolaže Sport Chrono paketom. Sport Chrono paket uz PASM su također dostupni kao opcija za model 911 Carrera S. Po želji, 911 Carrera T može se naručiti sa stražnjim pogonom koji je inače ekskluzivan za modele od 911 Carrera S na više.

Među specifična obilježja T opreme spadaju titan sivi Carrera S naplatci s 20 inča sprijeda i 21 inča otraga. Na njih su navučeni pneumatici dimenzija 245/35 ZR 20 sprijeda te 305/30 ZR 21 straga. Uz to, 911 Carrera T serijski je opremljen sportskim GT upravljačem, sportskim ispušnim sustavom i sportskim sjedištima Plus.

Važno je znati i kako je model 911 Carrera T s ručnim mjenjačem uz težinu od 1470 kilograma ujedno i najlakša 911-ica serijske proizvodnje. Time je 35 kilograma lakši od modela 911 Carrera sa serijskim PDK mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa. Kod modela 911 Carrera, ručni mjenjač više nije dostupan. Osim što nema stražnja sjedišta i što je smanjena apsorpcija zvuka, ultra lagano ostakljenje i ultra lagana baterija pridonose maloj težini vozila.

Touring još od 1968. godine

Slovo ‘T’ u nazivu modela Porsche 911 Carrera T označava Touring čiji je nastanak zabilježen homologacijom modela 911 T kao touring vozila 1968. godine. Taj prvi 911 T je sve do 1973. godine bio u ponudi, a 2017. godine je Porsche s modelom 911 Carrera T serije 911 ponovo oživio istinsku verziju. Od tada je koncept smanjene, ali zato posebno sportske opreme s modelima 718 Cayman T, 718 Boxster T i Macan T, uspješno prenesen i na druge serije vozila.

Kod eksterijera se 911 Carrera T ističe istaknutim tamnosivim detaljima. Kontrastni elementi poput gornjih i donjih strana bočnih retrovizora, novi natpisi na vratima i natpisi na stražnjem dijelu vozila te ukrasne letvice na rešetki stražnjeg poklopca izvedeni su u ahat sivoj boji. Vjetrobransko staklo također ima gornji sivi rub. Završne cijevi sportskog ispušnog sustava izvedene su u crnoj boji visokog sjaja. Sve navedeno novi 911 Carrera T čini još dinamičnijim.

Sportski fokus vozila je u interijeru okarakteriziran serijskim sportskim sjedištima Plus s podešavanjem u četiri smjera. Ukrasne crne matirane letvice i dekorativni umetci u crnoj boji visokog sjaja zaokružuju cijeli T-interijer. Kupci koji priželjkuju još veće isticanje mogu odabrati pakete interijera Carrera T. U tom slučaju dodatno ćete dobiti sigurnosne pojaseve u kontrastnim bojama, sivoj Slate Grey i zelenoj Lizard boji. Isto vrijedi za ukrasne šavove, natpis ‘911’ koji je utisnut u naslone za glavu i traku na središnjem tekstilnom dijelu sjedala te se otirači mogu opremiti natpisom i šavovima u kontrastnim bojama zelenoj Lizard i sivoj Slate Grey boji.

Čak 110 tonova boja za lakiranje

Kao mogućnost za 911 Carrera T dostupna su i prilagodljiva sportska sjedala Plus (podešavanje u 18 smjerova, električno). Opcija su i posebno sportski konstruirana i iznimno lagana školjkasta sjedala, tada sa središnjim dijelovima sjedala u opciji RaceTex. Paket interijera modela Carrera T opcionalno je dostupan s proširenom kožnom opremom. Nasloni za ruke kod obloga vrata i središnje konzole u tom su slučaju također presvučeni kožom. Ista je situacija i na gornjim dijelovima instrumentne ploče i obloga vrata.

Novi 911 Carrera T dostupan je u četiri serijske boje – crna, bijela, crvena Guards Red i žuta Racing Yellow. Tu su i četiri metalik boje laka – duboka crna, plava Gentian Blue, ledeno siva i GT srebrna. Kao posebne boje su na raspolaganju Crayon, Ruby Star Neo, Karmin crvena, Shark plava i Python zelena. Pored toga kupci modela 911 Carrera T imaju mogućnost korištenja posebnog programa ‘Paint to Sample’ gdje je dostupno preko 110 tonova boja za lakiranje vozila. Porsche 911 Carrera T stiže u prodaju u veljači 2023. godine te je već sada dostupan za narudžbu.

1