Odobrena dodjela 179,5 milijuna eura poticaja za autonomne taksije Mate Rimca

Odobrena dodjela 179,5 milijuna eura poticaja za autonomne taksije Mate Rimca

Glavna Uprava za tržišno natjecanje Europske komisije (GU Comp / DG Competition), odobrila je kompaniji Project 3 Mobility dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 179,5 milijuna eura

Hrvatskoj kompaniji sredstva se dodjeljuju za projekt „Istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture“, a projekt je prijavljen u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sam proces odobravanja projekta na svim razinama trajao je gotovo godinu i pol dana.

„Ovo je za nas veliki trenutak. Proces odobravanja projekta u tijelima Europske unije bio je iznimno dug i zahtjevan, sve zajedno trajalo je preko dvije godine od kada smo počeli razgovarati o projektu. Ponosni smo što smo uspješno ispunili sve kriterije i pred domaćim i EU institucijama pokazali vrijednost našeg projekta. Kroz dvije godine bilo je potrebno detaljno opravdati usklađenost našeg projekta s ciljevima europske zelene tranzicije, ali i pokazati dodanu vrijednost u čitavom nizu društvenih aspekata, sve kako bi opravdali financijsku potporu od strane EU za njegov razvoj. Ova potpora samo je dio sredstava potrebnih za razvoj projekta. Project 3 Mobility će prije izlaska na tržište investirati još minimalno 350 milijuna eura vlastitih sredstava. Dio tih sredstava već je primljen od privatnih investitora, a dio će biti prikupljen u slijedeće dvije godine“, istaknuo je Marko Pejković, glavni izvršni direktor (CEO) Project 3 Mobilityja.

Project 3 Mobility razvija novi ekosustav urbane mobilnosti koji će značajno unaprijediti način korištenja prijevoza i funkcioniranje prometa u gradskim područjima. U sklopu projekta razvit će se autonomno električno vozilo, specijalizirana infrastruktura te platforma za upravljanje kompletnom uslugom.

P3M osnovali su Mate Rimac, Marko Pejković, direktor za strategiju u Rimac Automobilima, i Adriano Mudri, glavni dizajner u Rimac Automobilima.

Uz to, izgradit će se i tvornica za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, i to u Hrvatskoj. Time se Hrvatska stavlja na mapu razvoja ključnih tehnologija budućnosti koje će donijeti brojne koristi i čine značajan napredak Hrvatske u smjeru digitalnih i zelenih tehnologija.

YouTube MP3 - Hotmail
1