Od danas je uvjet za građevinsku dozvolu – predinstalacija za punjače na svakom parkirnom mjestu

Od danas je uvjet za građevinsku dozvolu – predinstalacija za punjače na svakom parkirnom mjestu

Stupa na snagu novi Zakon o gradnji

Ako od danas tražite građevinsku dozvolu za zgradu, parkirna mjesta morat će imati predinstalacije za postavljanje punjača. Za to će biti dovoljno postaviti cijevi, za naknadno provlačenje žica, pa ne bi u startu trebalo imati utjecaja na povećane troškove gradnje

Električna vozila počela su se ozbiljnije probijati na tržištu automobila tek prije desetak godina, ali svi se možemo složiti kako su ista budućnost mobilnosti. Osim što se takvim načinom prijevoza mogu ostvariti velike uštede s obzirom na znatno manje cijene goriva i održavanja, električna vozila će imati veliku ulogu i u smanjenju emisija štetnih plinova.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Upravo je to jedan od glavnih ciljeva Europske unije pa u brojnim državama možemo vidjeti kako se potiče kupovina elektrificiranih vozila te izgradnja infrastrukture za njihovo punjenje. Jednaka situacija je i u Hrvatskoj. Potencijalni kupci kod nas već godinama mogu dobiti jedan od najvećih poticaja pri kupovini električnih vozila, ali najveća „prepreka“ za velik broj njih je upravo nedostatak infrastrukture.

Diljem Hrvatske već postoji značajan broj punionica za električna vozila, ali stanovnici koji žive u zgradama nemaju mogućnost spojiti vlastiti automobil na kućnu utičnicu, a i većina parkirnih mjesta nema potrebnu infrastrukturu za postavljanje punjača. Stoga je 17. prosinca 2019. donesen novi Zakon o gradnji kojim se predviđa da parkirna mjesta u zgradi i neposrebno uz zgradu moraju imati povučenu predinstalaciju za postavljanje punjača, a taj zakon stupa na snagu od danas – 10. ožujka.

U Članku 21.b Zakona o gradnji stoji kako: „Za nove zgrade i zgrade koje se podvrgavaju značajnoj obnovi, a čija namjena ne uključuje stambenu, s više od deset parkirališnih mjesta, postavlja se barem jedno mjesto za punjenje te kanalska infrastruktura, to jest cijevi za električne kabele, za barem jedno od svakih pet parkirališnih mjesta, kako bi se u kasnijoj fazi omogućilo postavljanje mjesta za punjenje električnih vozila.“

Dodatno, u Članku 21.c Zakona o gradnji navodi se: „Za nove zgrade i zgrade koje se podvrgavaju značajnoj obnovi, s više od deset parkirališnih mjesta, kada je zgrada stambene namjene, odnosno druge namjene od kojih je jedna stambena, postavlja se kanalska infrastruktura, to jest cijeli za električne kabele, za svako parkirališno mjesto kako bi se u kasnijoj fazi omogućilo postavljanje mjesta za punjenje električnih vozila.“

Preduvjet i za lokacijsku, i za građevinsku dozvolu

To znači da će sve zgrade čija će lokacijska, odnosno građevinska dozvola, biti zatražena od 10. ožujka ove godine morati imati povučenu predinstalaciju za postavljanje punjača. Kao što se može iščitati iz zakona, sve nove stambene zgrade će morati imati povučenu predinstalaciju za punjače na svakom parkirnom mjestu koje se nalazi u zgradi ili neposredno uz zgradu, a sve ostale zgrade će morati imati predinstalacije na jednom od svakih pet parkirnih mjesta.

„Električna vozila su kao mobiteli. Najčešće se pune noću kad ih ne koristimo. Ako znamo da će jednog dana sva vozila biti električna, onda znamo i da će svako parkirno mjesto i garaža postati mjesto za punjenje. U ovom prijelaznom periodu potrebno je napraviti što je više moguće pripreme za doba koje dolazi, a što je jednostavnije nego povlačenje predinstalacija do svakog parkirnog mjesta dok se zgrada još uvijek gradi“, izjavio je Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug.

Postavljanje ovakvih predinstalacija na parkirna mjesta novih zgrada uvelike će olakšati razvoj infrastrukture za električna vozila, a ujedno će si njihovi budući vozači moći znatno lakše postaviti punjače na pripadajuća parkirna mjesta. S obzirom na porast prodaje električnih vozila koji se bilježi u Hrvatskoj, ali i još značajniji porast u Europskoj uniji, doba električnih vozila već je pred nama te je sada krajnje vrijeme za ozbiljnu pripremu infrastrukture.

„Možemo to usporediti s dobom prije Interneta kada stanovi nisu imali predinstalacije za Internet pa smo bili svjedoci postavljanja nadžbukne instalacije po ulazima zgrada. Da to izbjegnemo, potrebno je već danas postaviti prazne cijevi na prava mjesta kako bismo sutra imali uredne garaže, a vlasnici parkirnih mjesta svoje punjače“, zaključuje Prpić.

YouTube MP3 - Hotmail
1