Novi Peugeot 308 donosi zanimljive tehnološke inovacije

Novi Peugeot 308 donosi zanimljive tehnološke inovacije

U nastojanju postizanja vizije premium proizvođača francuska marka donosi rješenja po kojima se izdvaja od konkurencije

Dok čekamo testni primjerak kojeg ćemo detaljnije analizirati, donosimo pregled nekih zanimljivih tehnoloških inovacija koje olakšavaju svakodnevno korištenje vozila, odnosno život. Riječ je novoj generaciji Peugeotovog modela 308. Poznato je kako se sve naprednija tehnologija prenosi iz vozila više klase, ili pak razvija za modele koji žele biti drukčiji. Peugeot je izdvojio tehnologije na koje je iznimno ponosan u novom modelu 308.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kamera za vožnju unatrag s ugrađenom mlaznicom za čišćenje

Kamera za vožnju unatrag postala je jedan od standardnih sustava za pomoć u vožnji, a novi 308 jamči potpunu preglednost područja iza vozila uz prikaz visoke razlučivosti i mlaznicu za čišćenje leće. Kako bi se uklonila neizbježna prljavština koja se nakuplja na kamerama za vožnju unatrag, Peugeot je na stražnji odbojnik novog vozila 308 ugradio mlaznicu s tekućinom za pranje stakala. Kad se tekućina za pranje stakala upotrijebi na stražnjem dijelu vozila, automatski se pokreće čišćenje leće u kameri za vožnju unatrag. Oprema koja je od značajne koristi tijekom jeseni, zime ili proljeća kad prometnice i nisu previše čiste.

Dalekosežni nadzor mrtvog kuta

Zahvaljujući ultrazvučnim radarima dugog dometa sustav nadzora mrtvog kuta u novoj 308-ici može uočiti približavanje vozila na udaljenosti i do 75 metara, u usporedbi s 25 metara dometa kod standardnog sustava. To omogućuje, na primjer, da se vozač puno ranije upozori (svjetlom koje treperi u vanjskom osvrtnom zrcalu) na približavanje brzog automobila ili motocikla u njegovom mrtvom kutu. Zahvaljujući povećanom dometu sustav obavlja nadzor koji, po potrebi, obuhvaća dvije trake desno i lijevo od vas.

Sustav prepoznavanja opasnosti prilikom kretanja unatrag

Kada vozač krene voziti unatrag, na primjer kako bi izašao s parkirnog mjesta, ovaj ga sustav upozorava ako mu se s bočnih stražnjih strana približavaju druga vozila, bicikli ili pješaci, a sve to zahvaljujući senzorima ugrađenim u odbojnik. Sustav detektira na udaljenosti od 40 m svaku prepreku koja se kreće brzinom do 10 km/h. Upozorenje se prikazuje na dodirnom zaslonu, a popraćeno je i zvučnim signalom.

Prednja Matrix LED svjetla

Nažalost mnogo je vozača koji su iz autoškole zaboravili koja su svijetla na vozilu glavna. Pored toga dosta je i onih koji ih koriste dosta neoprezno, ne vodeći previše pažnje o ostalim sudionicima u prometu. Zahvaljujući tehnologiji Matrix LED svjetala koja je serijski ugrađena u izvedbama GT / GT Pack na novom modelu Peugeot 308 čitavo se vrijeme možete voziti s upaljenim dugim svjetlima. Ta su duga svjetla sastavljena od 20 LED lampica čije se uključivanje i intenzitet neprestano, automatski prilagođavaju vanjskim uvjetima koje analizira kamera postavljena na gornjem dijelu vjetrobranskog stakla. Prilikom približavanja drugom vozilu (pretjecanje ili vožnja iza drugog vozila) duga svjetla smanjuju intenzitet sve dok se ne ugase u blizini tog drugog vozila kako bi se stvorio tamni tunel tako da se vozača u drugom vozilu ne zaslijepi, a okolina pritom ostaje dovoljno osvijetljena.

Armaturna ploča po mjeri vozača

Vozač nove 308-ice može u skladu s vlastitim potrebama konfigurirati neke od kontrola na armaturnoj ploči. Počevši od razine opreme Allure pet prekidača i-Toggle smještenih ispod središnjeg zaslona može se po želji povezati s funkcijama kojima se najčešće koriste vozač ili suvozač, kao što su prečaci za izravan pristup određenim postavkama klima-uređaja, radio stanicama, omiljenim kontaktima, navigaciji za rutu do kuće itd.

Napredan Air Quality System

S ciljem poboljšanja kvalitete zraka u vozilu novi Peugeotov model opremljen je sustavom AQS (Air Quality System) koji kontinuirano nadzire kvalitetu zraka koji ulazi u putnički prostor te sam može aktivirati recikliranje zraka u slučaju da detektira onečišćenje. Uz AQS od razine opreme GT naviše postoji i Clean Cabin, sustav za pročišćavanje zraka s filtracijom štetnih plinova i čestica. Osim toga, kvaliteta zraka se prikazuje na središnjem dodirnom zaslonu.

Uz glasovni asistent ‘OK Peugeot’ razgovarajte sa svojim vozilom

Najlakši način da aktivirate određene funkcije u svom vozilu jest da razgovarate s njim. Poput nekih modela u višim klasama novi 308 je serijski opremljen glasovnim asistentom. On zahvaljujući funkciji prepoznavanja prirodnog govora omogućuje pristup svim funkcijama u vezi s multimedijskim sustavom (poziv, radio, glazba, navigacija, itd.) i klima-uređaju (podešavanje temperature itd.). Sustav ‘OK Peugeot’ sadrži i upute za uporabu vozila kao i različite vodiče kako bi se pružili odgovori na pitanja korisnika.

Kontrola uz My Peugeot aplikaciju

Peugeot je svim svojim kupcima omogućio upotrebu MyPeugeot aplikacije na svojim pametnim telefonima. Aplikacija omogućuje pokretanje ili programiranje grijanja ili hlađenja na daljinu kako bi temperatura putničkog prostora bila prema odabranoj razini na početku vožnje. Osim udobnosti koju pruža, ova značajka također omogućuje optimizaciju dometa za plug-in hibridne izvedbe (pod uvjetom da je priključena). Tada grijanje ili klima-uređaj troše manje energije tijekom prvih minuta vožnje. Kod punjivih hibridnih izvedbi aplikacija MyPeugeot također se može koristiti za pregled statusa, pokretanje i programiranje punjenja baterije na daljinu.

YouTube MP3 - Hotmail
1