Neki mijenjaju gume sezonski, a neki kad se istroše. A vi?

Neki mijenjaju gume sezonski, a neki kad se istroše. A vi?

Sudionici Goodyearovog istraživanja navode kako se najviše boje vožnje po zaleđenim cestama, a čak 14 % ispitanika izjavilo je da nikada ne bi vozili u takvim uvjetima

. TakoIstraživanje koje je Goodyear proveo među 4000 vozača iz osam europskih zemalja pokazalo je da se europski vozači značajno razlikuju po razini znanja. Razlike su i u iskustvu te pripremljenosti za vožnju u najhladnijim mjesecima u godini. Europskim vozačima najviše glavobolje zadaju zaleđene ceste, a 42 % vozača sezonski mijenja gume.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U istraživanju su ispitanicima postavljena brojna pitanja o navikama vožnje u zimskim mjesecima, znanju i običajima vezanim uz gume. Također, sadržavala su i pitanja o poznavanju lokalnog zakonodavstva. Istraživanje je provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Luksemburgu.

Provjera propisa prije putovanja

Najviše znanja o vožnji zimi pokazali su vozači u Rumunjskoj, gdje je 79% ispitanih vozača upoznato sa specifičnim prednostima i razlikama između zimskih i cjelogodišnjih guma, što je znatno više nego u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji koja je sudjelovala u istraživanju. Primjerice, Francuska i Italija pokazale su manje znanja (56%, odnosno 69%), a znanje o prednostima i razlikama između zimskih i cjelogodišnjih guma najniže je u Ujedinjenom Kraljevstvu (34%). Osim toga, većina rumunjskih vozača (56%) prije putovanja u inozemstvo provjerava propise za zimsku vožnju koji vrijede u pojedinoj zemlji.

Sudionici u istraživanju navode da se najviše boje vožnje po zaleđenim cestama, a 14% ispitanika izjavilo je da nikada ne bi vozili u takvim uvjetima. Slijedi snijeg, kada 12% vozača ne bi izašlo na ceste, zatim magla (6%) i jaka kiša (4%). Poljska je jedina zemlja u kojoj poledica nije na samom vrhu jer im je najveća briga vožnja po magli. Najveću samouvjerenost u vožnji u svim uvjetima pokazali su vozači u Luksemburgu.

Istraživanje je pokazalo da više od polovice ispitanih europskih vozača mijenja gume kada su istrošene. Tako njih 58% uopće ne prati sezonsku promjenu ljetnih ili zimskih guma. Zemlje u kojima većina vozača mijenja gume prema sezoni jesu Poljska (83%), Rumunjska (70%), Luksemburg (57%) i Njemačka (54%).

Zabrinutost zbog vožnje u nepovoljnim uvjetima

Poljska ima najveći udio vozača koji mijenjaju gume s obzirom na sezonu, što je povezano i s većim samopouzdanjem u vožnji po snijegu. Poljska je na drugome mjestu, odmah nakon Luksemburga. Zemlje u kojima je sezonska zamjena guma najrjeđa navode veću zabrinutost zbog vožnje u nepovoljnim uvjetima. Snijeg je izazov posebno za Italiju i Španjolsku. Tako s dolaskom zime 36% talijanskih i 12% španjolskih vozača prelazi na zimske gume.

Visokokvalitetne zimske gume, poput Goodyearovih guma UltraGrip Performance+, uvelike pridonose većem samopouzdanju na cesti zimi. Goodyearova tehnologija Winter Grip uključuje novu smjesu koja omogućuje veću elastičnost gume na niskim temperaturama, čime se poboljšava prianjanje na snijegu i ledu. Sigurnijoj vožnji pridonosi i tehnologija Traction Protect.  Ona omogućuje bolju i lakšu pretvorbu sile kočenja u prianjanje, čime se put kočenja na suhim ili mokrim podlogama skraćuje.

YouTube MP3 - Hotmail
1