Land Cruiserom na struju vozili 7 kilometara – pod vodom

Land Cruiserom na struju vozili 7 kilometara – pod vodom

Toyotu Land Cruiser iz 1978. godine jedna je australska ekipa entuzijasta elektrificirala i učinila vodootpornim, pa potom postavila novi rekord u vožnji po morskom dnu

Ako ste mislili da voda i električni pogoni automobila ne idu zajedno, ova će vas priča možda uvjeriti u suprotno. Prošloga je mjeseca, naime, postavljen novi svjetski rekord za vožnju automobilom po morskom dnu, kako za dužinu tako i za dubinu vožnje, a pri tom je pokušaju korišteno – električno vozilo.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

45 godina stara “amfibija”

Riječ je o projektu jedne australske ekipe entuzijasta volontera, koji su godinu dana i stotine radnih sati uložili u elektrifikaciju i izoliranje od vode jednog klasičnog automobila. Odlučili su se za robusni Toyotin Land Cruiser, izrađen još 1978. godine, pa ga opremili tehnologijom potrebnom za vožnju u najtežim mogućim uvjetima, ispod 30-ak metara slane vode. Potom su se uputili u zaljev Darwin u Sjevernom teritoriju Australije, pa navukli ronilačku opremu, sjeli u terenca i s obale jednostavno – krenuli u vožnju prema drugom kraju zaljeva.

Za prevaliti sedam kilometara, što je novi rekord, bilo im je potrebno čak 12 sati. Bilo je oko pet sati duže od plana, jer su nekoliko puta zapinjali u blatu, mulju i pijesku na morskom dnu, a morali su vozilo i podići preko cijevi plinovoda, koje su im se našle na putu. Kada je Land Cruiser zapinjao, podizali su ga plutačama, no cijelo je vrijeme puta proveo pod vodom.

Zbog velike dubine, od gotovo 32 metra na najdubljem dijelu, vozači-ronioci mogli su za upravljačem sjediti tek 15 minuta u komadu. Zbog toga su se izmjenjivali, pa ih je ukupno u vožnji i obaranju rekorda sudjelovalo čak 30. Kad je riječ o tehničkim modifikacijama, oko 3.000 australskih dolara vrijedan stari Land Cruiser dobio je elektromotor, kontrolne sklopove, baterije, sve učinjeno vodootpornim korištenjem silikonskog ulja. Kako ne bi plutao, dobio je i nove gume napunjene vodom, teške oko 150 kilograma po komadu.

Za početak sljedeće godine najavljena je i premijera dokumentarca, koji će se baviti ovom avanturom, od planiranja, prerade automobila, pa sve do rekordne podvodne vožnje.

YouTube MP3 - Hotmail
1