Lamborghini proizveo 10.000 Huracána i otkrio detalje o nasljedniku

Lamborghini proizveo 10.000 Huracána i otkrio detalje o nasljedniku

Lamborghini je u četiri godine proizveo 10.000 primjeraka modela Huracán, a obilježavanje te, za proizvođača iz Sv. Agate Bolonjske, velike brojke je iskorišteno za objavu nekoliko novosti vezanih uz njegovog nasljednika.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Deset tisućiti primjerak Huracána je izvedba Performante u Mantis zelenoj boji atmosferskim 5,2-litrenim V10 motorom snage 470 kW, odnosno 640 KS i najvećeg okretnog momenta od 600 Nm. Ovo će vozilo otići kanadskom kupcu i tamo će do 100 km/h ubrzavati za 2,9 sekundi te dostizati najveću brzinu od 325 km/h.

No, vratimo se važnijoj stvari, odnosno službenoj potvrdi kako će se proizvodnja Huracána nastaviti još nekoliko godina, a nakon toga će stići nasljednik koji bi ipak trebao zadržati V10 pogonski stroj. Lamborghinijev tehnički šef Maurizio Reggiani je rekao kako je atmosferski V10 postao dio identiteta ove marke pa će tako ostati i ubuduće jer nema potrebe za downsizingom na V8 ili V6 motore.

Unatoč ljubavi prema atmosferskim V10 motorima pogonski sklop nasljednika Huracána ipak čekaju značajne promjene. Službenih potvrda za sada nema, no natuknuto je kako se može očekivati neka vrsta elektrifikacije koja će pripomoći kod smanjivanja potrošnje i emisija. Slično se očekuje i kod nasljednika modela Aventador.

Reggiani je na kraju još dodao i da će budući lamborghinijevi proizvodi biti dostupni u izvedbama pogonom na stražnje te na sva četiri kotača, no da neće krenuti stopama vozila poput BMW-ovog M5 kod kojeg se pritiskom prekidača može mijenjati pogon sa sva četiri na stražnje kotače i obrnuto. Reggiani to vidi kao pretjerano kompliciranje, nepotrebno dodavanje mase, ovjes je u jednom slučaju krivo podešen i sl.

Na kraju samo dodajmo da je Huracán tijekom prošle godine proizveden u 2642 primjerka, što je 12% više nego godinu prije. Također, kupcima je trenutno dostupno čak šest njegovih izvedbi, a posljednje pristigla je verzija Performante Spyder koje je predstavljena prije desetak dana u Ženevi.

Podijeli:
1