Kia na europskom tržištu ostvarila doseg od pet posto

Kia na europskom tržištu ostvarila doseg od pet posto

Pregled rezultata 2022. godine

U prvih 11 mjeseci 2022. godine Kia je prodala 509.193 vozila, što je 8,2 % više nego u istom razdoblju 2021. godine i suprotno od cjelokupnog tržišta putničkih automobila koje je u tom razdoblju na tržištima zemalja članica EU, EFTA i Ujedinjenog kraljevstva palo za 5,8 %. Ovaj impresivan rezultat znači kako je Kia dosegnula 5,0-postotni tržišni udio, što je značajan iskorak u odnosu na 2021. godinu kada je imala udio od 4,3 posto. To je osjetno poboljšanje u odnosu na 2020. kada je tržišni udio Kije u Europi iznosio 3,5 posto

U 2022. godini Kia je unaprijedila svoje djelatnosti proizvodnje i isporuke vozila kako bi postala otpornija na prijelomne globalne događaje i ispunila svoje ekološko obećanje. Tako je na primjer obnovila svoje proizvodne linije u Žilini (Slovačka), gdje su, između ostalog, uveli učinkovitije i održivije proizvodne tehnike. Najvažnija promjena bila je uvođenje dodatnih 40 robota najnovije generacije namijenjenih lakiranju i montaži. Tvornica za svoje djelovanje koristi 100 % obnovljivu energiju, dok se toplina i voda iz lakirnice recikliraju i ponovno koriste u pogonu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Usredotočenost na obnovljivu energiju i drugi život baterija
Kia Charge vozačima električnih vozila već omogućava punjenje u jednoj od najvećih javnih mreža punionica na svijetu s čak 448.829 mjesta za punjenje u 28 europskih zemalja. Korisnici imaju pristup punionicama svih glavnih operatera pomoću jedinstvene platforme za jednostavno punjenje. S ciljem jačanja održivosti ove mreže Kia je u veljači prošle godine uspostavila novo partnerstvo s tvrtkom Digital Charging Solutions (DCS), koja klijentima Kia Charge omogućava vožnju bez štetnih emisija, pri čemu se energija koju potroše tijekom svakog punjenja vraća u električnu mrežu kao „zelena“ zahvaljujući europskim elektranama s obnovljivom energijom.

Tehnološka partnerstva
Fokusiranost na utjecaj rješenja elektrificirane mobilnosti na okoliš tijekom čitavog životnog ciklusa dovela je do toga da je Kia u rujnu potvrdila planove za ponovnu uporabu baterija električnih vozila u sustavima za skladištenje energije ꟷ u “drugom životu baterija”. To je rezultat novog partnerstva s tvrtkom Encore, novoosnovanim poduzećem velikana Deutsche Bahn, koja koristi rabljene baterije iz električnih vozila za izgradnju i distribuciju sustava za skladištenje energije u drugom životu baterija. Partneri su u EUREF-Campusu u Berlinu predstavili prototip skladišta baterija koje je u cijelosti napravljeno od ponovno upotrebljenih baterijskih modula Kia Soul EV.

Novi elektrificirani modeli: Niro EV, Sportage PHEV, unaprijeđeni XCeed i perjanica EV6 GT
Elektrifikacija Kijine ponude i dalje stimulira prodajni momentum ovog brenda u Europi. Jedan od Kijinih najvažnijih modela u 2022. godini bio je potpuno novi Niro koji predstavlja širinu njezinog najnovijeg portfolija naprednih elektrificiranih pogonskih sklopova: hibridnog električnog (HEV), priključnog hibridnog (PHEV) i potpuno električnog (EV). Novi model združuje inovativnu tehnologiju i izuzetnu praktičnost te predstavlja jednostavan izbor za one koji žele napraviti prvi korak ka održivoj mobilnosti.

Novost u 2022. godini bio je i priključni hibrid Sportage, električni SUV koji združuje električnu mobilnost i nisku potrošnju goriva s poznatom praktičnošću i udobnošću najprodavanijeg modela Kia. Novi priključni model koji dopunjuje ponudu Sportagea pete generacije iz 2021. godine pruža do 78 km gradske vožnje isključivo na struju.

Ove godine Stingera kao Kijinu perjanicu naslijedit će potpuno električni EV6 GT. Novi model, napravljen na Kijinoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP), najjači je Kijin serijski model ikada. Njegov električni pogonski sklop s dva elektromotora proizvodi čak 585 KS, dok njegov okretni moment iznosi impresivnih 740 Nm. EV6 GT od Stingera preuzima i krunu najbrže Kije, jer od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 3,5 sekunde. EV6 GT je i vrlo  praktično rješenje za svakodnevnu mobilnost – ima doseg od 424 km (WLTP, kombinirano), a zahvaljujući tehnologiji punjenja od 800 volti baterija EV6 se od 10 % do 80 % napuni za samo 18 minuta.

Novi kompaktni crossover Kia XCeed prije nekoliko mjeseci je dobio moderniji izgled, unaprijeđenu kabinu i po prvi put opremu GT-line. Prethodni XCeed bio je najprodavaniji član obitelji Ceed s 40-postotnim udjelom prodaje i prodanih više od 120.000 primjeraka. Unaprijeđeni model raspoloživ je s velikim izborom visoko učinkovitih elektrificiranih pogonskih sklopova, uključujući blagi hibrid i priključni hibrid; isti omogućava doseg do 60 km samo na struju.
U 2023. godini Kia će i dalje širiti svoju elektrificiranu ponudu sukladno svojem planu lansiranja 14 električnih modela do 2027., uključujući nova mala i srednje velika električna vozila od 2025. godine. Tvrtka planira kako će od 2030. prodavati 4 milijuna vozila godišnje, od čega će 1,2 milijuna biti električnih.

 

YouTube MP3 - Hotmail
1