Kia i Hyundai na trećem mjestu po prodaji u Europi

Kia i Hyundai na trećem mjestu po prodaji u Europi

Južnokorejski proizvođači automobila Kia i Hyundai u studenom su ostvarili odličan rezultat – ukupno su se plasirali na treće mjesto među svim automobilskim grupacijama.

Prema podacima Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) dvije su sestrinske južnokorejske marke grupacije Hyundai Motor Group u jedanaest mjeseci ove godine u Europi ukupno prodale 986.860 vozila što je 4,6 % bolje nego u jednakom razdoblju lani.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kia u Europi prodala 509.193 vozila, a Hyundai Motor 477.667 vozila

Usprkos dugotrajnoj globalnoj nestašici čipova Kia je do prosinca u Europi prodala rekordna 509.193 vozila, a Hyundai Motor malo manje i to 477.667 vozila.

Ispred korejskih divova plasirali su se grupacija Volkswagen sa 2,52 milijuna prodanih vozila i drugoplasirani Stellantis sa 1,89 milijuna vozila.

Svaki deseti prodani auto u Europi je korejski

Za očekivati je kako će se ukupni tržišni udio obje korejske marke, koji je do kraja studenog iznosio 9,7%, do kraja godine povećati i premašiti prošlogodišnjih rekordnih 10 %.

Kia ꟷ Made in Europe

Nesumnjivo je jedan od razloga za uspjeh Korejaca i izgradnja tvornica u Europi. Kia je krajem 2006. godine otvorila tvornicu u Slovačkoj (Žilina), slijedio je Hyundai Motor s 2008. godine postavljenom tvornicom u Češkoj (Nošovice).

Europski Sportage i obitelj Ceed (+ Ceed SW, ProCeed, XCeed)

U Kijinoj tvornici kapaciteta 330.000 vozila godišnje prave se model Sportage, koji je najprodavaniji model Kije u Europi, te model Ceed u čak četiri izvedbe karoserije (Ceed, Ceed SW, ProCeed, XCeed).

YouTube MP3 - Hotmail
1