Kia EV6 osvojila titulu Car of the Year 2022.

Kia EV6 osvojila titulu Car of the Year 2022.

Podsjetimo, u finalu su bili još Cupra Born, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Peugeot 308, Renault Mégane E-Tech te Škoda Enyaq iV

Nakon što je prije dvije godine prvi puta virtualno održano proglašenje Car of the Year (COTY), nadamo se da će ovogodišnje izdanje biti i posljednje u tom obliku. Već 11 godina običaj je dodijeliti titulu Europskog automobila godine dan uoči otvaranja Salona automobila u Ženevi. Ipak, znamo kako su problemi s korona pandemijom organizatore poznatog salona automobila na već treće otkazivanje, a samim time i proglašenje automobila godine u online izdanju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tako je i danas popodne, bez publike, o pobjedniku, po 59. puta odlučio međunarodni žiri (također online) od 60 specijaliziranih novinara iz 22 europske zemlje. Inače je tu još jedan član, no u skladu sa zadnjim događajima u Ukrajini, Žiri je odlučio ove godine suspendirati ruskog člana žirija, te se njegovi glasovi neće računati. Ponosni su pak što se Žiriju ove godine priključila šesta novinarka, pa sada 10 posto žirija čine žene.

Nakon održanog glasanja odlučeno je kako titula ide Kijinom modelu EV6 koji time titulu preuzima od Toyote Yaris. Podsjetimo, Yaris je ovu prestižnu titulu osvojio i 2000. godine, i to svojom prvom generacijom. Između sedam finalista, najviše je bodova, njih 276 osvojio je tehnički brat blizanac trećeplasiranog modela Hyundai Ioniq 5. Korejski predstavnici vodili su žestoku borbu s Renaultovim modelom Megane E-Tech kojem je na kraju pripala druga pozicija. Time su tri vodeće pozicije osvojili električni modeli nove generacije. Riječ je o vozilima koji su svojim tehničkim dostignućima među najboljim na tržištu, a svakako se očekuje da to u budućnosti potvrde i prodajni rezultati.

Osvojeni bodovi:

Kia EV6 – 279 bodova

Renault Mégane E-Tech – 265 bodova

Hyundai Ioniq 5 – 261 bod

Peugeot 308 – 191 bod

Škoda Enyaq iV – 185 bodova

Ford Mustang Mach-E – 150 bodova

Cupra Born – 144 boda

YouTube MP3 - Hotmail
1