Jedan detalj novog Renaulta Austral podiže dojam kvalitete

Jedan detalj novog Renaulta Austral podiže dojam kvalitete

Iz Renaulta su podijelili priču o naizgled manje bitnom detalju, ali onome koji je dio korisničkog iskustva kad je riječ o ergonomiji te o dojmu kvalitetne izrade. Riječ je o, nikada ne biste pogodili, naslonu za ruku vozača i zvuku kojeg proizvodi kada mu se mijenja položaj

Austral je nova uzdanica Renaulta u C segmentu SUV-a i jedan od glavnih predstavnika nove strategije Nouvelle Vague, koja definira budućnost francuske marke. U želji da se granice s ovim modelom pomaknu do kraja, svaki je njegov detalj osmišljen u tančine, kažu iz Renaulta te započinju priču o jednom upečatljivom detalju u kabini.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Naime, klizni naslon za ruku vozača, smješten ispred kontrolne konzole, neobičan je, koristan i funkcionalan. Rezerviran je za inačice s automatskim mjenjačem, a načinjen je tako da usmjerava ruku da bi se vozač lakše koristio multimedijskim zaslonom i tipkama u njegovom podnožju.

Renaultov stručnjak za dojam kvalitete, detaljno je pojasnio i zašto je klizna funkcija uopće tako uzbudljiva: “Radili smo na svim pokretnim dijelovima novog Australa. Ali ako bih morao izdvojiti samo jedan, to bi bio klizni naslon za ruke”, kaže Olivier te nastavlja: “Na središnjoj konzoli nalazila se fantastično dizajnirana multifunkcionalna jedinica, no nije bilo posebno uzbudljivo pomicati je prema naprijed i natrag. Voditelj Odjela za dizajn unutrašnjosti i ja stoga smo razmislili kako je učiniti privlačnijom.”

Zvuk posuđen iz sata

Dodavanje zupčastog mehanizma koji proizvodi poseban zvuk kada se naslon pomiče prema naprijed i natrag ubrzo se pokazalo pravim rješenjem. Olivier je imao jasnu viziju kakav zvuk želi postići. No, nedostajale su mu riječi kojima bi ga dočarao ostatku tima… Bio je to nimalo lagan zadatak. Na sreću, njegov interes za ostale vrste mehanizama pomogao mu je da pronađe zvuk koji je zamislio i predstavi ga ostatku tima. Zaljubljenik je u satove – digitalne jer su praktični i mehaničke jer ga fasciniraju njihovi precizni mehanizmi i besprijekorna završna obrada. Igrom slučaja, sat koji je nosio proizvodio je upravo onakav zvuk kakav je zamislio!

“Sat koji sam nosio imao je okretni okvir. Dok sam ga pomicao, začuo sam točno onakav zvuk kakav sam zamislio za klizni mehanizam naslona za ruku u Australu. Prekrasan je to zvuk koji svjedoči  o kvaliteti i preciznosti izrade.”

Projektni i dizajnerski timovi prigrlili su tu ideju i zajedno počeli raditi na stvaranju metalnog zvuka kakav imaju mehanički satovi s okretnim okvirom. U klizni mehanizam naslona za ruku ugradili su 13 ravnomjerno raspoređenih zubaca kako bi stvorili osjećaj apsolutne preciznosti i ugodan zvuk koji takvo što prati.

“U konačnici vam postaje jasno da to nije običan dio koji klizi naprijed–natrag: to je element kojim možete precizno upravljati, koji budi osjećaje u vama i koji savršeno upotpunjuje dojam kvalitete u vozilu”, zaključio je Renaultov stručnjak.

Kako naslon izgleda te kako zvuči, provjerite u videu:

YouTube MP3 - Hotmail
1