Hrvatske autoceste digitaliziraju videonadzor prometa

Hrvatske autoceste digitaliziraju videonadzor prometa

Novi prometno informacijski sustav započinje s implementacijom na autocesti A1, a to je tek početak velike digitalizacije i modernizacije sustava videonadzora svih autocesta pod ingerencijom HAC-a

Ovoga ponedjeljka započeo je veliki projekt implementacije novog prometno informacijskog sustava na autocestama diljem Hrvatske, objavljeno je iz HAC-a. Prvi radovi započeli su na autocesti A1, od čvora Dugopolje do naplatne postaje Karamatići i granice s BiH.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U sklopu modernizacije sustava uvodi se novi sustav videonadzora i videodetekcije. Kao i svaki novi  sustav prije puštanja u upotrebu i ovaj mora proći testnu fazu i validaciju kako bi u HAC-u bili sigurni da će u  stvarnim uvjetima pravovremeno reagirati. S obzirom na to da je sustav u fazi kada nije moguća odgoda implementacije i testiranja, ovo je jedini mogući vremenski period prije glavne turističke sezone kada  se to može provesti, a kako bi sve bilo gotovo do kraja 2022.

Povremena zatvaranja dionica

Tijekom implementacije i testiranja opreme, zbog očuvanja sigurnosti prometa i samih korisnika, dolazit će do učestalih zatvaranja pojedinih dionica autoceste A1 za sav promet, najavljeno je iz HAC-a. Promet će tijekom zatvaranja biti preusmjeren na obilazne pravce.

Novi sustav nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) dio je projekta Crocodile koji je pokrenut na europskoj razini. Uvođenjem ovog sustava osigurat će se koordinirano upravljanje i vođenje prometa te time Republika Hrvatska postaje dio integriranog ITS-a (Inteligentni transportni sustavi) na europskim cestovnim pravcima. Novi sustav uvelike će korisnicima olakšati planiranje putovanja i informiranja. Projekt sufinancira  Europska unija kroz Instrument za povezivanje Europe.

Digitalne kamere

Uz implementaciju novog prometno informacijskog sustava instalirat će se i novi sustav videonadzora te videodetekcije koji će značajno podići razinu sigurnosti prometa. Analogne kamere bit će zamijenjene novim digitalnim i tehnološki naprednijim kamerama. Nove kamere bit će u mogućnosti brže i sigurnije detektirati potencijalno opasne situacije (vožnja u suprotnom smjeru, zaustavljeno vozilo, pješak na cesti i sl.), a samim time će biti i brža reakcija obavještavanja korisnika o tom događaju.

YouTube MP3 - Hotmail
1