Experimental nagovješćuje Opelovu budućnost

Experimental nagovješćuje Opelovu budućnost

Premijera zakazana za IAA Mobility u Münchenu početkom rujna donosi 4D Opel Vizor te elektrokromatske materijale koji uranjaju putnike u ambijentalno osvjetljenje

Početkom rujna, točnije od 5. do 10. 9. ove godine, u njemačkom Münchenu održava se sajam IAA Mobility. Za tu je priliku Opel najavio električni crossover Experimental. Dakako, riječ je o konceptnom modelu koji predstavlja Opelovu viziju održive individualne mobilnosti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Uz moderan dizajn vanjštine, Opel Experimental pruža viziju u kojem će se smjeru Opelov brand kretati sljedećih godina. Istaknute značajke uključuju aerodinamičnu učinkovitost, prostranu, osvijetljenu unutrašnjost s laganim sjedalima i najnoviji head-up display.

‘Opel Experimental daje nam uvid u nadolazeće modele i tehnologije, u budući dizajn, pa čak i u novu eru i budućnost branda. Zapanjujući novi konceptni automobil predstavlja vodilju i još jednom pokazuje Opelov predvodnički duh’, izjavio je glavni izvršni direktor Opela Florian Huettl.

Kako to i inače biva, ovo je koncept čije ćemo elemente dizajna i načina razmišljanja koji ga je oblikovao vidjeti na nekim budućim Opelovim modelima. Jedna od najupečatljivijih značajki siluete Experimentala nedostatak je kroma. Umjesto njega, dodatno vanjsko osvjetljenje i odvažna kontrastna grafika daju osobnost i sofisticiranost. Učinkovitost električnog crossovera temelji se na platformi Stellantis BEV, a opremljen je i električnim pogonom na sve kotače. Dramatičan zaoštren profil ima odvažan dizajn čistih površina. Tradicionalne su bočne retrovizore zamijenile potpuno integrirane kamere od 180 stupnjeva na C-stupovima.

Nova generacija 4D Opel Vizora

Na prednjoj strani nova, osvijetljena Opelova munja ponosno je smještena u središtu prepoznatljivog Opel Kompasa, vodećeg elementa Opelove filozofije dizajna. Okružena je produljenim karakterističnim krilnim osvjetljenjem na vodoravnoj osi, dok osvijetljeno središnje izbočenje na poklopcu motora pojačava dramatičan učinak. To se zatim ponavlja na stražnjoj strani s upečatljivim i prepoznatljivim svjetlima za kočenje izrađenim tehnologijom osvjetljenja i tehnologijom stakla, te kombinira s odvažnim natpisom ‘Opel’. Oko prednjeg kompasa nova je generacija 4D Opel Vizora.

Aerodinamična zakrilca sprijeda i straga povećavaju aerodinamičnu učinkovitost, kao i stražnji difuzor. Podiže se ili uvlači ovisno o situaciji u vožnji. Osim toga, gume izrađene u suradnji s Goodyearom izrađene su od reciklirane gume i postavljene na Ronalove naplatke s aktivnom funkcijom dodatnog povećanja aerodinamičke učinkovitosti.

Dok prema vanjskim dimenzijama Opel Experimental pripada kompaktnom C segmentu, unutrašnjost se može pohvaliti prostranošću D segmenta. To je omogućeno pročišćavanjem prostora. Upravljač se preklapa, a što omogućuje sustav ‘upravljanja putem žice’, koji dodatno smanjuje težinu uklanjanjem mehaničkih komponenti za upravljanje. Lagana prilagodljiva sjedala kombiniraju tanku, ali izdržljivu strukturu s 3D mrežastim tkaninama.

Vozači mogu personalizirati informacije prema vlastitim potrebama na tankom Tech Bridgeu, novoj interpretaciji Pure Panel zaslona koji se nalazi u aktualnim Opelovim modelima. Umjesto konvencionalnih zaslona, informacije ili zabavni sadržaji prikazuju se pomoću tehnologije proširene projekcije koja je podržana umjetnom inteligencijom i glasovnim upravljanjem. Plutajući, prozirni Pure Pad nalazi se ispred prednjeg naslona za ruke. Može se konfigurirati prema vozačevim osobnim preferencijama, omogućavajući trenutačni pristup najčešće korištenim kontrolama.

Elektrokromatski materijali uranjaju putnike u ambijentalno osvjetljenje koje stvara ugodno okruženje. Osim toga, reaktivni materijali mogu poboljšati funkcionalne reakcije. Primjerice, kada drugo vozilo uđe u mrtvi kut, na oblogama odgovarajućih vrata i na head-up displeju prikazuje se upozorenje. Time se pruža dodatna sigurnost za putnike i ostale sudionike u prometu.

YouTube MP3 - Hotmail
1