Europska Unija postavila novi cilj za CO2

Europska Unija postavila novi cilj za CO2

Europska Unija je nakon dužeg i ponekad, navodno, vrlo oštrog pregovaranja među članicama postigla novi cilj za smanjenje emisija ugljičnog dioksida. Točnije, EU do 2030. namjerava sniziti emisije automobila za 37,5%, a komercijalnih vozila za 30% u odnosu na emisije iz 2021.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Također, ovaj dogovor postavlja i među cilj od 15% smanjenja emisija automobila i komercijalnih vozila do 2025.

Ispunjenjem ovog dogovora EU bi vrlo vjerojatno ostvario svoje obveze preuzete Pariškim ugovorom, a čelništvo EU-a poručuju i kako se ovakvim ambicioznim ciljevima šalje jasan signal da se EU namjerava ozbiljno boriti protiv klimatskih promjena.

Dakako, nisu sve zemlje EU-a isprva podupirale ovakav prijedlog smanjenja emisija CO2. Primjerice, Njemačka se isprva zalagala za smanjenje od 30% u odnosu na 2021, dok su pojedine države poput Nizozemske i Francuske predlagale smanjenje od 35%, a sa EU Parlament je predlagao i 40%. Na kraju kompromis je postignut na spomenutim brojkama.

Pojedine zemlje, prvenstveno Njemačka, te pojedini poznavatelji automobilske industrije su upozoravali da bi preambiciozni ciljevi mogli naštetiti proizvođačima automobila, no nadamo se kako će u narednih 12 godina svi oni zajedno iznaći rješenje.

YouTube MP3 - Hotmail
1