eTahograf omogućava, preko servisa e-Građani, podnošenje elektroničkog zahtjeva za karticu vozača

eTahograf omogućava, preko servisa e-Građani, podnošenje elektroničkog zahtjeva za karticu vozača

Od sada vozači mogu podnijeti zahtjev za karticu za pametni tahograf i kroz sustav e-Građani. Pružatelj usluge eTahograf je AKD kao nositelj javne ovlasti za poslove izdavanja tahografskih kartica.

Nova usluga eTahograf omogućava fizičkim osobama – vozačima podnošenje elektroničkog zahtjeva za izdavanje kartice koja služi za identifikaciju vozača i omogućuje pohranu podataka o njegovim aktivnostima. Zahtjev za izdavanje kartice vozača putem usluge eTahograf može podnijeti hrvatski državljanin koji posjeduje važeću vozačku dozvolu minimalno B kategorije izdanu u RH, a omogućeno je podnošenje sljedećih vrsta zahtjeva: prvi zahtjev, obnavljanje (produljenje) zbog isteka roka valjanosti i nadomještanje zbog gubitka ili krađe.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Uvođenjem nove usluge AKD-ov tim je u vrijeme snažne digitalizacije društva u cjelini svojim korisnicima osigurao pristupačniji kanal komunikacije uz istodobno smanjenje troškova u postupku podnošenja zahtjeva. AKD intenzivno nastavlja rad na projektima vezanima uz digitalizaciju i razvoj usluga za upravljanje sustavima prometa, ponajprije u svjetlu implementacije novih zahtjeva koje pred članice EU stavlja novi Paket mobilnosti”, izjavio je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.

Implementacija digitalne tehnologije, povećanje sigurnosti u cestovnom prometu, pravedna tržišna utakmica, ne samo na području RH već i na zahtjevnom tržištu EU, te uspostava jasnih pravila vezanih uz radno vrijeme i odmore vozača,  prioriteti su naše politike cestovnog prijevoza. Sustav pametnog tahografa je platforma koja omogućuje cijeli niz novih i naprednih alata za upravljanje sustavom prometa, a na čijem se razvoju kontinuirano radi“, izjavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, ističući da je vozačima koji su obvezni ishoditi karticu pametnog tahografa novom uslugom olakšan postupak.

Podsjetimo, građani putem sustava e-Građani mogu podnijeti zahtjev za putovnicu, vozačku dozvolu, otočnu iskaznicu, a od sada i za karticu pametnog tahografa za vozače.

1