Električni McMurtry Spéirling potukao Neverin rekord na četvrt milje

Električni McMurtry Spéirling potukao Neverin rekord na četvrt milje

Maleni britanski električni automobil, optimiziran na trkaću pistu i maksimalno ubrzanje, na stazi od 402 metra postigao je rezultat ispod 8 sekundi, postavši tako svjetski rekorder u svojoj kategoriji

Rimac Nevera je, od svojeg predstavljanja, bila isticana kao električni automobil s najboljim ubrzanjem, najboljim vremenom na četvrt milje te kao najbrži električni serijski automobil na svijetu. Potonji rekord od 412 km/h i dalje stoji, dok su prva dva “skinuta”. Podsjetimo, nedavno je Neverin blizanac, Pininfarina Battista, koji s njom dijeli šasiju i pogonski sklop, ostvario nešto brže vrijeme ubrzanja od 0 do 100 km/h i ostvario to ubrzanje u 1,86 sekundi. To je malo, ali ipak brže od Neverinih službenih 1,97 sekundi.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

7,97 sekundi za 402 metra

Prošloga tjedna pao je još jedan Neverin dosadašnji rekord. Na drag stazi od četvrt milje, maleni je britanski električni bolid McMurtry Spéirling, pogonjen elektromotorima i posebnim ventilatorom za stvaranje potiska na cestu, ostvario vrijeme od 7,97 sekundi. Taj su rekord ostvarili novinari s portala CarWow, pa su sve zabilježili i na videu.

Nevera je prošle godine, na stazi iste dužine, pobijedila Teslin Model S Plaid te zabilježila dotadašnji rekord za serijske električne automobile od 8,58 sekundi, što je proglašeno i svjetskim rekordom za sva serijska cestovna vozila na 402 metra. Kako je Spéirling također dobio registracijske pločice i legalan je za vožnju cestama, tako je i njegovo vrijeme sada na ljestvici iznad Neverinoga.

Od lipnja ove godine isti bolid drži i brzinski rekord staze u Goodwoodu, koji sada iznosi samo 39,08 sekundi.

1