Black Swan, električni brod s baterijama iz Renaulta

Black Swan, električni brod s baterijama iz Renaulta

Početkom tjedna predstavljen je Black Swan, prvi električni brod namijenjen privatnim i poslovnim korisnicima koji je posebno dizajniran za plovidbe po rijeci Seini i opremljen rabljenim baterijama.

Seine Alliance i njezini partneri – grupa Renault i društvo Green-Vision – žele ovim projektom prikazati učinkovitost modela koji se temelji na načelima kružne ekonomije kako bi se u svrhu njegove reprodukcije potakla sinergija između različitih aktera u području mobilnosti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Očuvanje okoliša i postupna energetska tranzicija nadahnuli su i Black Swan, brod bez emisija koji može primiti 2 do 8 osoba te je pogodan za dvosatne izlete. Pokreću ga dva elektromotora, a pogon ne zahtijeva uporabu generatora ili dodatnog motora s unutarnjim izgaranjem. Iz tog razloga nudi posve bešumnu plovidbu bez ispušnih plinova. Riječ je dobrovoljnom prelasku na učinkovitiji oblik mobilnosti kako bi se smanjio negativan utjecaj riječnih aktivnosti na okoliš.

Prenamjena iskorištenih baterija

Black Swan je opremljen dvama posve električnim, autonomnim i neovisnim pogonima za bezbrižnu plovidbu. Litij-ionske baterije preuzimaju se iz Renaultovih vozila na kraju njihovog životnog vijeka, da bi se zatim obnovile i prenamijenile. Baterije su smještene u kućišta od nehrđajućeg čelika ugrađena ispod bočnih klupa. Ta su kućišta posebno dizajnirana kako bi se zajamčila sigurna uporaba i nepropusnost.

Baterije lakše od spremnika za gorivo

Svaki je propeler povezan s dva paketa baterija nominalne snage 10 kW (najveće snage 20 kW) koji omogućuju jednostavno postizanje uobičajene brzine plovidbe (na rijeci Seini primjenjuje se ograničenje brzine). Ukupna masa baterija iznosi 278 kg, zbog čega su lakše od spremnika za gorivo u brodovima pokretanima motorom s unutarnjim izgaranjem.

Trup broda krase dinamične linije i dizajn njegova talijanskog konstruktora, legendarnog Tullia Abbatea, no ovaj put bez izvanbrodskih ili unutarbrodskih motora: podvodne pogonsko-upravljačke jedinice omogućuju i pokretanje broda i upravljanje njime.

Zahvaljujući ovom tehničkom rješenju, brod se odlikuje nižim profilom, a moguće je poboljšati ergonomičnost kokpita kako bi se pojednostavnilo upravljanje i putnicima omogućila udobnost tihe plovidbe. Usto, putnici mogu uživati u dvosatnoj plovidbi nakon samo 2 do 3 sata punjenja.

Brod koji će promijeniti riječni promet

Pružatelji usluga riječnog prometa iz cijelog svijeta okupili su se u pristaništu Port de Grenelle u Parizu 4. studenoga kako bi saznali sve o ovom brodu koji bi mogao potaknuti prelazak na ekološki prihvatljive pogone za oko 150 komercijalnih plovila koja sudjeluju u pariškom riječnom prometu.

Predstavljanje za medije održat će se u prvoj polovici 2020., za kada je najavljeno i puštanje Black Swana u uporabu (nakon što se ishode potrebne dozvole od vlasti).

Tada će i Seine Alliance započeti s obnovom novog broda, prije nego što nastavi s elektrifikacijom cjelokupne flote koju planira provesti do 2024.

YouTube MP3 - Hotmail
1