Beč uveo naplatu parkiranja na području cijelog grada

Beč uveo naplatu parkiranja na području cijelog grada
foto: Wiener Linien/Manfred Helmer

Uvođenjem naplate parkiranja austrijska prijestolnica želi pridonijeti zaštiti klime smanjenjem automobilskog prometa i povećanim korištenjem javnog prijevoza te dodatno poboljšati kvalitetu života Bečana. Prihodi od naplate parkiranja ulažu se u širenje mreže javnog prijevoza

U austrijskoj metropoli 1. ožujka počela je naplata parkiranja na području cijelog grada, s rijetkim iznimkama u nenaseljenim šumovitim i industrijskim područjima. Time austrijska prijestolnica želi smanjiti automobilski promet i potaknuti građane da umjesto automobila koriste javni prijevoz te tako pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena. Također želi dobiti više slobodnih parkirališnih mjesta za Bečane, a oslobađanje parkirališnih mjesta otvara i mogućnosti za njihovu prenamjenu u zelene oaze ili biciklističke staze, čime bi se dodatno poboljšala kvaliteta života u gradu. Prihodi od naplate parkiranja ulagat će se u izgradnju i širenje mreže javnog prijevoza, između ostaloga u novu liniju podzemne željeznice U2/U5.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Brojni građani koji svakodnevno putuju na posao u Beč svoje su automobile dosad parkirali u onim dijelovima grada u kojima se parkiranje nije naplaćivalo. Istraživanja su pokazala da je uvođenje naplate parkiranja u pojedinim dijelovima grada dovelo do povećanja broja slobodnih parkirališnih mjesta za oko 30 % i smanjenja broja automobila koji nemaju bečke registarske oznake. Samo se u zapadnom dijelu Beča nakon uvođenja naplate dnevni broj automobila smanjio za 8.000, dok se istovremeno povećalo korištenje javnog prijevoza.

Od 1. ožujka u svim bečkim gradskim okruzima parkiranje je moguće samo uz kratkoročnu ili povlaštenu parkirališnu kartu. Zone kratkoročnog parkiranja ujednačene su u svakom od 23 okruga i vrijede od ponedjeljka do petka od 9 do 22 sata te se mogu koristiti maksimalno dva sata. Vremensko ograničenje parkiranja ne vrijedi za stanovnike okruga i poduzeća sa sjedištem unutar tog područja s povlaštenom parkirališnom kartom. Za mjesečnu povlaštenu kartu Bečani trebaju izdvojiti deset eura, a za njezino izdavanje potrebno je platiti i jednokratnu administrativnu naknadu. Zbog uvođenja naplate parkiranja u cijelom gradu izdavanje povlaštene karte u proteklim je tjednima zatražilo više od 116.500 Bečana.

Grad Beč prvi je put uveo kratkoročno parkiranje 1959. i to u prvom gradskom okrugu, a 1993. za taj su okrug izdane prve povlaštene parkirališne karte. Do 2019. područje naplate parkirališnih mjesta proširilo se na 18 okruga, a ove godine i na područje cijelog grada.

Parkirališna mjesta u Beču prenamjenjuju se u zelene oaze za građane

YouTube MP3 - Hotmail
1